Marija Galić: Jedan mikro svijet

Marija Galić
Autor 12.3.2018. u 09:30

Marija Galić: Jedan mikro svijet

Meni cijeli život govore da sam drugačija, kažu da sam nesnađena. Da se nigdje ne uklapam. Mislila sam da će koncerti ex-Yu bendova ostati moja jedina hrana za dušu i jedino mjesto gdje se osjećam kao doma. Međutim, lani, baš u ovo doba godine, sredinom marta, vidjela sam najavu za tribinu naslova “Ljevica i kultura zaborava“ na kojoj su participirali Viktor Ivančić, Nerzuk Ćurak, Andrej Nikolaidis i Dino Mustafić. 24.3.2017. sat i pol vremena smo uživali u harmoniji intelekta, genioznosti i dovitljivog humora koji vas simultano nasmije i otvori vam oči po pitanju bezbrojnih društvenih apsurda i nonsensa: katarzično, prosvjetljujuće, inspirativno i edukativno.

Način na koji Viktor Ivančić priča o splitskom logoru Lori i gradnji spomenika na toj lokaciji (“mali, pitoreskni, mediteranski logor“) majstorski vas navodi da i vi, baš poput Viktora, bezrezervno osudite fašizam, progone i nasilje. Metafora o dvolitrenkama u kojima desnica “poslužuje“ nacionalizam naspram ljevičarskih bočica od 2 decilitra briljantno dočarava jad i bijedu takvog mentalnog sklopa. Viktor je, povrh oštroumnosti, hrabrosti i talenta koji probija sve moguće plafone, najpristojniji čovjek kojeg ćete ikad upoznati. Čitajući Viktora i Heni Erceg, naklonim se u mislima i zapitam se ima li uopće smisla išta pisati poslije njih: svaki njihov svjež naslov poslastica je za sve nas koji ih cijenimo i divimo se veličanstvenom feralovskom tandemu.

Profesor Nerzuk Ćurak je čovjek za kojeg je eufemizam reći da je hodajuća enciklopedija. Kad on priča, imam osjećaj da ne postoji načitanija persona. Također, čini mi se da ne postoji nitko tko iskrenije, predanije i više voli Bosnu i Hercegovinu od profesora Ćurka. Ispričavši priču o trima ženama – Bošnjakinji, Hrvatici i Srpkinji koje su u ratu spašavale jedna drugu, profesor je konstatirao da nam danas sufliraju kako to zapravo nije primjer ljudskosti i da bismo trebali okrenuti leđa poznanicima druge nacionalnosti/konfesije, pa onako srčano i strastveno uzviknuo: “E, pa: no pasaran!“, a bristolskom dvoranom se prolomio buran aplauz. Njegova opaska o grotesknoj falsifikaciji historije – podnaslov knjige koji glasi “Republika Srpska u antičko doba“, nasmijala je okupljene. Smijeh je već odavno izraz naše nemoći, morali smo se složiti s profesorom. Andrej Nikolaidis i Dino Mustafić također su dali značajan doprinos diskusiji, privilegija je bila slušati ih.

Vraćajući se kući, osjetila sam onu djetinju radost koju čovjek osjeća kad pronađe dragu stvarčicu za koju je mislio da je zauvijek izgubljena. Hvala Centru za kritičko mišljenje i portalu Tačno.net na takvim večerima, hvala im što njeguju i grade kulturu tolerancije i drugarstva, našu imaginarnu kuću pravde. S  promocija knjiga i tribina u njihovoj organizaciji otići ćete bogatiji – nema drugačijih, nema nepodobnih. To je mikro svijet kojeg je čast doživljavati svojim.

————————————————————————————-

Marija Galić je student Škole kritičkog mišljenja iz Mostara

Marija Galić
Autor 12.3.2018. u 09:30