Marko Marković izlaže u sklopu Montreal/Brooklyn Projekta

Autor/ica 19.10.2012. u 12:46

Marko Marković izlaže u sklopu Montreal/Brooklyn Projekta

Montreal / Brooklyn. Vidéozones

Sudionici: 
Sophie Belair Clément, Olivia Boudreau, Robert Boyd, Jacynthe prijevoznik, Michel de Broin, Pascal Grandmaison, Tatiana Istomina, Elisa Kreisinger & Marc Faletti, Frédéric Lavoie, Marko Markovic, Aude Moreau, Rosemarie Padovano, Celia Rowlson dvorana 

U sklopu Videozones Montreal/ Brooklyn, Marković će izložiti svoj novi video 
“American Spring” 

American Spring (Američko Proljeće), 2011 je video uradak snimljen tijekom Occupy Wall Street pokreta u proljeće 2012. godine u New Yorku. Tokom 90 dana umjetnik je slijedio mase prosvjednika fokusirajući se na različite grupe koje su pokazivale nezadovoljstvo trenutnim stanjem stvari na raznovrsnim poljima poput radničkih prava, ekonomske pravde, ljubavi i slično. Ovaj video je bitan dokument američkog masivnog protivljenja trenutnom društvenom poretku i njegovim vrijednostima. Djelo odiše revoltom i protestom, a kroz kolektivnu akciju evocira trenutno stanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

 Isječak iz video rada ”American Spring”, ožujak 2012, Zuccotti Park, New York  

Obljetnica šest mjeseci od početka Occupy Wall Street pokreta  

Marko Marković rođen je 1983. godine u Osijeku, a uz slikarstvo se bavi i medijima kao što su video, instalacije, ambient, peformance, happening, akcije i intervencije u urbanoj infrstrukturi i sl. U svojim radovima često kao medij izražavanja koristi animiranje i uključivanje publike i drugih sudionika. Sudjelovao je na brojnim izložbama, radionicama, festivalima i tribinama u zemlji i inozemstvu (USA, Rusija, Mexico, Italija, Finska, Alžir, Kosovo, BiH, Srbija, Slovenija, Grčka), a  osnivač je i glavni organizator performans festivala pod nazivom Dani Otvorenog Performansa u Splitu/DOPUST.  Jedan je od frontmena art punk benda “ Ilija I Zrno Žita “.  Član  HULU-a i HZSU- a, te dobitnik nagrade Radoslav Putar 2011 za najboljeg mladog vizualnog umjetnika u Hrvatskoj. Trenutno živi i radi u New Yorku. 

Montréal/Brooklyn Projekt

Nakon više od desetljeća Montréal/Brooklyn projekt je prvi umjetnički događaj na kom ova dva grada surađuju spajajući dvije izuzetno dinamične scene suvremene umjetnosti, te otkrivajući međusobne kulturne sličnosti i razlike kroz niz recipročnih izložbi. Videozones, kompilacija video radova sedam Montréalskih umjetnika i šest umjetnika iz Brooklyna, jedinstveno je istraživanje formalnih i narativnih dimezija pokretne slike sa zvukom, vremenom, arhivskom građom, krajolikom i izvedbom koji služe kao blokovi za izgradnju kompozicije. Ovi kratki video uradci obuhvaćaju širok raspon tema, od politike do popularne kulture, filmske imaginacije i poetske slike, jednima je naglasak na formi dok je pak drugima u fokusu interesa priča, odnosno sadržaj.

Videozones je događaj koji je sastavni dio Montréal/Brooklyn projekta iniciranog od strane Clark Centra, a uključuje 16 institucija i 40 umjetnika koji sudjeluju u seriji recipročnih izložbi koje otkrivaju kulturne sličnosti i razlike dvaju gradova koji su nositelji suvremene umjetnosti Sjeverne Amerike. 
Za predstavljanje u Galerie de l’UQAM i Interstate Projects (Brooklyn, siječanj 2013) kustosi La Fabrique d’expositions i Boško Bošković odabrali su radove umjetnika etabliranih u umjetničkim krugovima gradova iz kojih dolaze. Vidéozones, kompilacija video radova sedam umjetnika iz Quebeca i šest umjetnika iz Brooklyna, jedinstveno je istraživanje formalnih i narativnih dimezija pokretne slike, gdje zvuk, vrijeme, arhivska građa i izvedba pružaju filmske pretpostavke za konstrukciju prikazanog.

Izložba je u programu Montreal Festival du Nouveau Cinema. 
Kustosi: La Fabrique d’expositions i Boško Bošković

Partneri Galerie de l’UQAM u Brooklynu
Interstate Projects, Residency Unlimited, Anthology Film Archives

Podržavaju
Centre Clark, Ubisoft Montréal, Conseil des arts et des lettres du Québec, Canada Council for the Arts, Conseil des arts de Montréal, Ville de Montréal Festival and Cultural Event Office, Borough of Ville-Marie, Québec Government Office in New York, Art Solution, Jean-Marc Côté Imprimeur, Assurart, esse arts+opinions, Ciel Variable, Tourisme Montréal 

http://www.facebook.com/events/508674679157482/

http://www.galerie.uqam.ca/exhibitions/upcoming/388-montreal-brooklyn-videozones.html

http://www.montrealbrooklyn.com/en/programming

 dispet.org

Autor/ica 19.10.2012. u 12:46