Mediji na Balkanu zarobljeni klijentelizmom

tačno.net
Autor/ica 19.5.2016. u 20:04

Mediji na Balkanu zarobljeni klijentelizmom

Utvrđivanje vlasništva u medijima i uspostavljanje mehanizama za transparentno finansiranje medija iz javnih budžeta ključni su za sprječavanje klijentelizma u medijima i očuvanja novinarske profesije, poručeno je danas u Sarajevu sa debate o rezultatima mjerenja Indeksa klijentelizma  u zemljama Jugoistočne Evrope. Učesnici debate iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Rumunije, upozorili su na konstantno urušavanje medija i novinarske profesije u regiji kao posljedice klijentelističkih odnosa vlasnika medija i političkih i ekonomskih centara moći. Munir Podumljak, direktor organizacije Partnerstvo za društveni razvoj (PSD) iz Zagreba, kazao je da su mediji  na balkanu zarobljeni klijentelizmom i da gube svoju ulogu medijatora između vlasti i građana.

„Država, mediji i građani su tri aktera, i svaki od njih u određenoj situaciji može ostvariti dominaciju nad druga dva. Tada dolazi do trgovine moći koja dovodi do devijacije, a društvo poprima karakteristike klijentelističkog. Korupcija se mjeri posmatranjem njenih efekata na društvo, a u različitim društvima se drugačije razumijeva. Istraživanje je tražilo odgovor na pitanje koliko stvarnih mjera za sprječavanje korupcije zaista postoji u ovim državama. Od zemalja regiona Srbija ima najbolji rezultat, a BiH je zajedno sa Makedonijom na dnu ljestvice“, kazao je on.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari, kazala je da je  BiH potreban zakon o transparentnosti vlasništva u medijima i zakon o oglašavanju koji bi uredio marketinško tržište u BiH.

“Također, potrebno je donijeti jasne kriterije za dodjelu novca medijima iz javnih budžeta. Potrebno je zagovarati ove inicijative  i zahtijevati donošenje ovih zakona”, kazala je ona. Laura Stefan, iz Expert Foruma iz Bukurešta, je kazala da  su se nakon promjena režima u Rumuniji svi mediji  privatizirani, sa izuzetkom javne TV, radija i novinske agencije.

„Mediji su privatizacijom uglavnom pripali političkim, ekonomskim i medijskim elitama. Javni mediji su često instrument aktualne vlade u političkim kampanjama, ljudi koji su ih privatizirali su to učnili samo da bi zaštitili svoje interese. Trenutno je u Rumuniji aktuelna antikorupcijska kampanja i mnogi akteri se suočavaju sa optužama i oduzimanjem imovine. Mnogi od njih koriste medije kao svoje sredstvo protiv državnih agencija za provođenje zakona“, istakla je Laura Stefan. Mjerenjem Indeksa klijentelizma u medijima (MCI) po prvi put je  ostvareno međudržavno poređenje i nacionalno izvještavanje o stanju klijentelizma i politizacije u medijima, a na temelju empirijskih podataka.

Experimentalno istraživanje, odnosno nulto mjerenje Indeksa provedeno je u šest zemalja Jugoistočne Evrope (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Rumunjska) u okviru projekta Odgovor građana na klijentelizam u medijima, MEDIA CIRCLE, financiranog iz Instrumenta pretpristupne pomoći Europske unije (IPA) Civil Society Facility (CSF) i sufinansiranog od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Nositelj projekta je Partnerstvo za društveni razvoj iz Hrvatske, a konzorcij od 8 organizacija čine Expert Forum iz Rumunjske; BH novinari i VESTA iz Bosne i Hercegovine; Institut za javnu politiku iz Crne Gore; Public iz Makedonije; Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Komitet pravnika za ljudska prava iz Srbije.

tačno.net
Autor/ica 19.5.2016. u 20:04