Medo Brundo i Kloka Anica

tačno.net
Autor/ica 21.5.2015. u 08:57

Izdvajamo

  • Predstava na djeci prihvatljiv način, govori o toleranciji, ljubavi prema drugom i drugačijem, prihvatanju različitosti. Predstava je svojevrsni melange igre, plesa, te songova na teme velikih kompozitora kakvi su Mozart, Beethoven Saint-Saëns. Razumije se da je ovo jako važna tema u podijeljenoj državi u kojoj ta ista djeca sjede u jednoj školi podijeljena. Takodjer bitna tema za integraciju djece sa tzv. posebnim potrebama, koja se u općoj nebrizi guraju na društvenu marginu.

Povezani članci

Medo Brundo i Kloka Anica

NOVO iz NGO “EXILIUM”

MEDO BRUNDO I KLOKA ANICA - plakat (A3) (3)

Premijera Male pozorišne akademije, projekt inkluzije
Subota 23.5. 2015 u 18 sati u Narodnom pozorištu. Ulaz besplatan

Predstavu Medo Brundo i Kloka Anica redateljica Hasija Borić radila je inspirirana romanom engleskog pisca A. A. Milnea, Medo Winnie zvani Pooh, koji je veliki hit u svijetu književnosti za djecu. Iz obilja materijala koje roman pruža, ona je u svojoj dramatizaciji izdvojila, kao centralne, epizode koje se tiču kengurice, koja sa svojim mladunčetom želi da se nastani u šumi gdje žive naše životinje, mede, zeke, praščić, magarac i dr. Zbog njenog drugačijeg izgleda životinje je ne prihvaćaju i smišljaju razne opake smicalice da je otjeraju sa svog teritorija. Kengurica sve hrabro podnosi i na kraju uspijeva nadmudriti ih i uvjeriti životinje da je i ona, mada je drugačija i govori drugim jezikom, ipak vrijedna pažnje i njihovog prijateljstva.

Predstava na djeci prihvatljiv način, govori o toleranciji, ljubavi prema drugom i drugačijem, prihvatanju različitosti. Predstava je svojevrsni melange igre, plesa, te songova na teme velikih kompozitora kakvi su Mozart, Beethoven Saint-Saëns. Razumije se da je ovo jako važna tema u podijeljenoj državi u kojoj ta ista djeca sjede u jednoj školi podijeljena. Takodjer bitna tema za integraciju djece sa tzv. posebnim potrebama, koja se u općoj nebrizi guraju na društvenu marginu.

Ovo je druga predstava Male pozorišne akademije – projekat inkluzije, nakon predstave “Priča o bosanskom suncu”, koja je pobrala veliki uspjeh kod publike i teatarskog svijeta. U projektu sudjeluju djeca-glumci iz sarajevskih škola, Igraju Noa Jugo, Lara Mateescu, Deni Bezdrob, Boris Stanković, Ramani Husić, Lola Ivanković, Vedad Suljagić, Amina Miladin, Anja Bjelović, Mona Fazlagić, Ema Kurtanović, Eman Šabotić, Adil Dupovac, Nađa Suljović i Mika Marin Tomić a predvode ga istaknuti pozorišni umjetnici i djelatnici Ejla Bavčić, Sanja Burić, Marina Tomić, Ismet Berbić, Zeljko Ivanković, Rea Jugo, i Tamburaški orkestar Franjevacke teologije Denis Jurić i Silvio Zlatarević.

tačno.net
Autor/ica 21.5.2015. u 08:57