MESS OFF POČINJE U NEDJELJU IZLOŽBOM PLAKATA AGENCIJE FABRIKA

tačno.net
Autor/ica 28.9.2017. u 19:55

MESS OFF POČINJE U NEDJELJU IZLOŽBOM PLAKATA AGENCIJE FABRIKA

Prateći program 57. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, poznatiji pod nazivom MESS OFF počet će ove godine u nedjelju 01. oktobra izložbom plakata agencije FABRIKA koja već dvije decenije stoji iza vizuelnog identiteta Festivala. U okviru MESS OFF programa održat će se i promocija knjige Davora Diklića, «Teatar u ratnom Sarajevu 1992-1995.», te promocija fotomonografije Hidajeta Delića «Žene u opkoljenom Sarajevu», kao i promocija knjige Darka Lukića «Uvod u primijenjeno kazalište». Festival MESS ove godine daje i svoju podršku «Race for the Cure» trci/šetnji za ozdravljenje.

«Teatar je bio utočište za dušu. Oplemenjivao je naše živote. Knjiga Davora Diklića je neprocjenjive vrijednosti jer bilježi autentična svjedočanstva aktera teatarske scene u ratnim godinama, kao teatrološki zapis koji može snagom riječi rekonstruisati atmosferu građanskog i umjetničkog otpora ratnim razaranjima Sarajeva u periodu od 1992-1995.”, rekao je o ovoj knjizi bh. reditelj Dino Mustafić. U ponedjeljak, 02. oktobra u Crvenom križu-krstu BiH u 14 sati promotori/ke će biti pored autora i Nihad Kreševljaković, direktor Festivala, te Dragan Stojković. U okviru Festivala, promocija će se održati i u Narodnom pozorištu Mostar u subotu 7. oktobra u 13 sati.

“Sve što želite, ili ne želite, da znate o opsadi možete vidjeti u njihovom pogledu. Hidajet je, prisjećajući se nekih od situacija, govorio kako su žene u periodu opsade uvijek izgledale sređene, lijepe i uredne i kao da su time prkosile situaciji u kojoj su se našle”, istakao je o fotomonografiji Hidajeta Delića “Žene u opkoljenom Sarajevu” Nihad Kreševljaković. Ovom prilikom, uz promociju fotomonografije, u četvrtak, 05. oktobra u 15 sati u SARTR-u, održan će biti i okrugli sto o temi “Žene opkoljenog Sarajeva nekad i sad“.

Knjiga Darka Lukića “Uvod u primijenjeno kazalište” otvara pitanje čije je kazališt i o tome će u Galeriji Gabrijel – Kamernog teatra 55 u petak, 06. oktobra u 15 sati razgovarati festivalski promotori-ke Ljubica Ostojić, Selma Spahić i Dino Mustafić. Knjiga daje sažet i pregledan, sistemski uvid u vrlo široko i raznovrsno područje koje se od 1990-tih godina naziva primijenjenim pozorištem. Riječ je o širokom spektru izvedbenih praksi koje su se razvijale od 1970-tih godina (ukorijenjene i utemeljene, kako knjiga pokazuje, u znatno starijim tradicijama i iskustvima) a pojavljuju se pod nazivom pozorište u zajednici, odgojno pozorište, pozorište za obrazovanje, pozorište za napredak, forum teatar, društveno pozorište i sl.

Kao dio društveno angažiranih aktivnosti Festivala MESS, u prostorijama Direkcije Festivala moguće je izvršiti svaki dan od 10 do 19 sati registraciju za trku/šetnju za ozdravljenje «Race for the Cure BiH», koja je zakazana za subotu, 07. oktobar u 11 sati u Vilsonovom šetalištu.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 28.9.2017. u 19:55