Milan Mladenović dobio plato ispred Doma omladine

Autor/ica 14.6.2011. u 23:20

Milan Mladenović dobio plato ispred Doma omladine

Skupština grada Beograda odlučila je na sednici 14. juna da plato ispred Doma omladine ponese ime muzičara Milana Mladenovića, a ulica pored Partizanovog stadiona ime tragično preminulog fudbalera Partizana Dragana Mancea.

Za prihvatanje tih rešenja koja stupaju na snagu po objavljivanju u Službenom listu Beograda glasali su odbornici i vladajućih i opozicinoh stranaka osim odbornika Srpske radikalne stranke koji su bili uzdržani.

Liberalno-demokratska parija je predložila da plato u centru Beograda, ispred Doma omladine u Dečanskoj ulici, ponese ime istaknutog rok muzičara Milana Mladenovića (1958-1994), najpoznatijeg kao pevača i gitariste beogradske rok grupe “Ekatarina velika”.

Inicijativu da se Mladenoviću dodeli ulica, trg ili plato pokrenula je grupa mladih poštovalaca grupe EKV 18. marta godine na najvećem svetskom internet sajtu za komunikaciju i druženje Fejsbuku.

Akciju da se Milanu Mladenoviću dodeli ulica u Beogradu podržali su brojni muzičari, nekadašnji članovi EKV, glumci, ali i profesori univerziteta, koji su se od početka učlanili u Fejsbuk grupu a za nešto više od jednog meseca prikupljeno 15.000 potpisa koji su omogućili da predlog uđe u skupštinsku proceduru, a povodom te inicijative bilo je i drugačijih mišljenja.

Šef odborničke grupe LDP u Skupštini grada Dejan Ranđić je, zadovoljan odlukom izjavio, da se “Beograd se na ovaj način odužio čoveku koji je svojom muzikom i poetikom uticao na generacije Beograđana i zaključio da uspeh ove inicijative dokaz kako građani mogu da utiču na kreiranje jedne nove klime u gradu.

LDP očekuje da veoma brzo na samom Platou bude i postavljena tabla sa imenom frontmena grupe EKV, što će biti povod da se svi koji su podržali ovu inicijativu ili su njegovi poštovaoci još jednom okupe, ovaj put na mestu koje se zove Plato Milana Mladenovića.

Milan Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, a kako mu je otac bio vojno lice, šest godina kasnije se sele u Sarajevo, a 1970. porodica prelazi u Beograd.

Bio je osnivač grupe “Limunovo drvo” i “Šarlo akrobata”, ali će ostati zapamćen kao vođa grupe “Katarina II”, koja će kasnije postati EKV i koja je ostavila iza sebe neke od najpopularnijih i najuticajnijih pesama u istoriji rok muzike sa bivših jugoslovenskih prostora poput “Oči boje meda”, “Krug”, “Ljubav”, “Zemlja”, “Modro i zeleno” “Par godina za nas” i drugih.

Milan Mladenović preminuo je od raka unutrašnjih organa, 5. novembra 1994. u Beogradu.

Na istoj sednici, 14. juna, je odlučeno da i ulica u blizini Partizanovog stadiona ponese ime bivšeg fudbalera Partizana Dragan Mancea, tako da je ulici koja počinje od Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića, prema stadionu Fudbalskog kluba Partizan u opštini Savski venac dodeljen naziv Ulica Dragana Mancea po predlogu Demokratske stranke Srbije i porodice stradalog fudbalera.

Dragan Mance (1962 – 1985) bio je fudbaler Partizana. Poginuo je u 23. godini u saobraćajnoj nesreći na putu Beograd-Novi Sad. Za državnu reprezentaciju je nastupio četiri puta, a u Partizanu je odigrao 262 utakmice i postigao 145 golova.

Autor/ica 14.6.2011. u 23:20