“Mini Monet”: Britansko čudo od djeteta

Autor/ica 14.12.2011. u 13:51

“Mini Monet”: Britansko čudo od djeteta

Nova zvijezda britanske likovne scene zove se Kieron Williamson i ima tek osam godina. No, osim što slika, on s lakoćom raspravlja i o teoriji umjetnosti – roditelji se pitaju odakle mu ovaj talent.

„Mini Monet“, kako ga nazivaju mediji, nova je britanska umjetnička zvijezda. Kieron Williamson ima tek osam godina i trenutno je najpopularniji slikar Velike Britanije. Na nedavno održanoj izložbi, njegove su slike u samo pola sata bile rasprodane za sveukupno 150.00 funti, odnosno, 183.000 eura a već sada za njegove buduće radove postoje duge liste čekanja.

On sam na cijelu situaciju i buru koja se digla oko njega i njegove umjetnosti, gleda sasvim opušteno. „Za mene je to sasvim normalno. Krave je jednostavno naslikati, tu ne moram puno razmišljati, no konji su već druga priča. Oko njihovih nogu se stvarno moram posebno truditi“, kaže plavokosi dječak. U galeriji Picturecraft u gradiću Holtu, sjeveroistočno od Londona, posjetioci mogu vidjeti njegove akvarele, ulja na platnu, crteže za koje ideje dobiva, kako kaže „iz interneta“ ali ih na svoj način obrađuje i mijenja.

Prirodni talent

Mali Monet” ima veliko teoretsko znanje o slikarstvu

Za razliku od Kierona, njegovi roditelji Keith i Michelle još uvijek se s novonastalom situacijom nisu u potpunosti ni pomirili, niti snašli. „Mi sami se nikada nismo bavili slikarstvom pa nam je utoliko teže dokučiti što se zapravo zbiva u njegovoj glavi. Pojma nemamo odakle mu zapravo interes za umjetnost. No, po svemu sudeći, voli to raditi i ne odustaje“, kaže njegova majka Michelle. Ona kaže da je Kieronu bilo svega pet godina kada je tijekom odmora u Cornwallu po prvi put zatražio boje i olovku kako bi naslikao obližnje brodove i more. No, usprkos brizi i nesigurnosti po pitanju je li za njihovog sina uopće dobro da stoji u središtu medijske pažnje i to u tolikoj mjeri, Williamsoni kažu kako će ga uvijek podržavati u onome što želi raditi. Kieron Williamson, koji na prvi pogled izgleda kao i svaki drugi dječak njegovog uzrasta, ne posjeduje međutim samo očigledni slikarski talent, već raspolaže i nevjerojatnim teoretskim znanjem. U stanju je primjerice satima diskutirati o bojama, njihovoj važnosti i ulozi, o odnosima sjene i svjetla, teoriji perspektive.

Što će biti u pubertetu?

Jedna od njegovih slika, koje se prodaju

Jedna od njegovih slika, koje se prodaju “kao lude”

Hoće li njegov talent s godinama rasti ili će pak ostati na nivou na kojem je sada, u tome se razilaze mišljenja. Dok neki tvrde da zasigurno hoće, budući da se kreativnost i talent ne mogu izgubiti, drugi su pak mišljenja da većina talentiranih umjetnika i sportaša, koji su već u djetinjstvu pokazali nevjerojatne sposobnosti, svoj talent nisu zadržali do kasnijeg doba. Neki roditeljima jednostavno savjetuju da prihvate situaciju takvom kakva je. Primjerice, psiholog Jack Boyle, roditeljima savjetuje da se “ne brinu previše budući da talent djetetu zasigurno neće škoditi“. “Djeca žele biti uspješna i najbolja. Stoga je moj savjet – bez da mu naškodite, pokušajte “uzeti“ što je više novca moguće. U tome nema ništa loše. Prodajte toliko slika koliko možete“, kaže Boyle.

Hoće li Keith i Michelle poslušati ove savjete, za sada nije poznato. No, kako kažu, toliko dugo dok Kieron rado slika, oni ga u tome neće sprječavati. “Nama je zapravo svejedno što on radi. Znamo da što god da radi, s čime god da se bavi, da će dati 200 posto od sebe. Nama je najvažnije da je on sretan i zadovoljan“, kaže Michelle. A sudeći prema uspjehu i novoj izložbi najavljenoj za slijedeće ljeto, u svakom slučaju se može zaključiti da je britansko čudo od djeteta za sada i zadovoljno i sretno.

Autor: Željka Telišman (agencije)
Odgovorna urednica: Jasmina Rose

Deutsche welle

Autor/ica 14.12.2011. u 13:51