“MIRA: SKICA ZA PORTRET“

tačno.net
Autor/ica 10.3.2013. u 17:38

“MIRA: SKICA ZA PORTRET“

JELENA JUREŠA “MIRA: SKICA ZA PORTRET“ (video instalacija, fotografije)

Galerija IPC “E” (Luledžina 12, Sarajevo)
otvorenje: utorak, 12. mart 2013. u 17:00 sati
Izložba će biti otvorena do 20. marta 2013.

U sklopu XXIX Internacionalnog Festivala Sarajevo “Sarajevska zima 2013”, 12. marta u 17:00 sati, u Galeriji IPC “E” biće otvorena izložba “MIRA: Skica za portret“ autorice JELENE JUREŠE.

JELENA JUREŠA rođena je u Novom Sadu 1974. godine, gdje je završila studije na Akademiji umetnosti. Izlagala je na samostalnim i kolektivnim izložbama u Srbiji, Austriji, Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Grčkoj, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom umjetničkih rezidencijalnih boravaka u Parizu, 2004. i 2005. godine, realizovala je radove iz serije Tourists. U posljednjim radovima, u kojima se bavila pitanjem rodnog, odnosno kulturnog identiteta, narativ je u prvom planu i objedinjen je sa slikom u vidu teksta ili audio zapisa (What it feels like for a girl, 2005 – 2009; Mozarts, 2009; Notes on PMS, 2012; Mira: Study for a Portrait, 2012; ANAtomy, 2012). Njeno vizuelno istraživanje oslonjeno je na ispitivanje reprezentacijskih (ne)moći slike. Fokus njenog rada je portret putem kog ispituje odnos posmatrača i posmatranog kroz ponuđenu mogućnost razumijevanja portretisanog subjekta i problematizovanja pitanja: Šta slika govori, a šta ne? Fotografska slika je polazište njenog kreativnog promišljanja portreta, bilo da se radi o mediju fotografije, videa ili o audiovizuelnoj instalaciji. Njen umjetnički senzibilitet navodi je da u središte svog umjetničkog koncepta postavlja pitanja rodnog, socijalnog, klasnog i svakog mogućeg identiteta.

Na izložbi Jelene Jureše u galeriji IPC “E“ biće predstavljen njen umjetničko-istraživački rad pod nazivom “MIRA: Skica za portret“ koji obuhvata seriju fotografija i video instalaciju.

Rad “MIRA: Skica za portret“ je multimedijalno istraživanje granica sjećanja kroz narativni video portret (video, fotografija, naracija, muzika). On propituje krhkost sjećanja i problematizuje odnos fotografske slike i percepcije. Video instalacija je centralni dio rada i prati život Mire i njene porodice od perioda prije njenog rođenja pa do njene tragične smrti. Istovremeno to je rad o jednoj ženi, o jednoj zemlji i jednom vremenu između dva rata.

U uvodnom dijelu rada putem kombinacije arhivskih fotografija i videa, oživljava se porodična istorija Mirinih roditelja, Davida i Minke, Davidovo jevrejsko i Minkino muslimansko porijeklo, vrijeme prije Drugog svjetskog rata u Bosni, stradanje Davidove porodice (njegovi roditelji, braća i sestre sa supružnicima i djecom ubijeni su tokom rata na najsuroviji način), odlazak Minke i Davida u partizane, njihovo poznanstvo, teško ranjavanje Minke koje je jedva preživjela i zajedničke godine do Mirinog rođenja.

U drugom dijelu rada, u ”pričanju” Mirinog života ne koriste se arhivske fotografije, njen lik se konstruiše kombinacijom različitih ženskih portreta zabilježenim u važnim i osjetljivim trenucima za ženu. ”Istinit” dio gradi se kroz narativ, dok ”lažne” fotografije prepričavaju njen život: inventar omiljenih predmeta, muzike, rad u gerontološkom centru, rođenje djece, udaje, razvod i događaji koji su obilježili njen život sve do tragične smrti 1990. godine kada je stradala u saobraćajnoj nesreći u okolini Pakraca (gdje će ubrzo izbiti nemiri koji su označili početak rata u Hrvatskoj i raspad Jugoslavije).

 

Video odlomak: http://vimeo.com/37306966#

Jelena Jureša: http://jelenajuresa.com/

Sanela Nuhanović

tačno.net
Autor/ica 10.3.2013. u 17:38