Modul Memorije večeras predstavlja izložbu fotografija Strašnog “Karim Zaimović“

tačno.net
Autor/ica 6.5.2014. u 14:17

Modul Memorije večeras predstavlja izložbu fotografija Strašnog “Karim Zaimović“

U okviru programa Modul Memorije, predstava Dine Mustafića “Mali mi je ovaj grob“ nastala u regionalnoj koprodukciji sinoć je imala svoju treću izvedbu pred sarajevskom publikom. Predstava koja je zasnovana na dramskom tekstu Biljane Srbljanović i koja problematizira pozadinu Sarajevskog atentata, sve tri večeri napunila je Kamerni teatar 55 te tako pokazala interes publike koja je sa neskrivenim oduševljenjem pozdravila glumački ansambl sačinjen od sarajevskih glumaca Ermina Brave i Amile Terzimehić i beogradskih kolega Milana Marića, Marka Janketića predvođenih Svetozarom Cvetkovićem.

Kako je istakao Dino Mustafić, Predstava je iskreno dočekana od publike, jer se tekst Biljane Srbljanović odlučuje za umjetnost, a inspirisan je konkretnošću historijske ostavštine. “Predstava je dokumentarna i odgovorna na planu etičkog pristupa temi, dok fikcija garantira poetičnost koja pokazuje i prokazuje ljude od krvi i mesa. Upravo takav modus izraza nepogrešivo osigurava dijalog s onim što zovemo  – istinom“, naveo je Mustafić te dodao da je kompletnoj ekipi koja je radila na Predstavi bila iznimno važna premijera u godini kada se obilježava stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata. “Za ideju slobode i bratstva južnoslovenskih naroda mladobosanci su se bili spremni žrtvovati, te zbog toga iz prošlosti moramo naučiti kako živjeti u budućnosti“, dodao je Mustafić.

Program Modula Memorije nastavit će se danas Izložbom “Karim Zaimović“, sarajevskog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog. Umjetnički direktor Modula Memorije, Nihad Kreševljaković naveo je da su portreti Karima Zaimovića zabilježeni fotoaparatom Milomira Kovačevića Strašnog priča koja nam opisuje slike kraja prošlog stoljeća.

Ova izložba, koja je postavljena u povodu nove serije igranja predstave Tajna džema od malina, objedinjuje imena dvojice velikih ljudi od kojih jedan nažalost više nije sa nama. Milomir Kovačević Strašni je najznačajnije ime bosanskohercegovačke fotografije, a Karim Zaimović je ni manje ni više nego simbol jednog vremena, ime koje u sebi objedinjuje svu tragediju, ali i ljepotu i kreativnost naše nedavne prošlosti“, istakao je Kreševljaković i pozvao sve zainteresirane da do 9. maja posjete izložbu u Sarajevskom ratnom teatru.

tačno.net
Autor/ica 6.5.2014. u 14:17