Mogu li vam kompjuterski programi pomoći da napišete knjigu?

Autor/ica 20.8.2012. u 10:04

Mogu li vam kompjuterski programi pomoći da napišete knjigu?

Kreativnost se preselila i u čipove i procesore. Osim što igraju šah, vode razne statistike, pokreću Facebook i naravno stranicu www.digitalne-knjige.com, kompjuteri vam mogu pomoći i da napišete knjigu.

Neki tvrde da novi romani koji će zavladati ljestvicama najprodavanijih izdanja više neće nastajati u glavama pisaca, već u čipovima vaš stolnog računala. To isto navode i proizvođači ‘novel softwarea’, programa koji bi piscima trebao olakšati cijeli spisateljski proces.

Prokleti kreativni proces

Vjerojatno se svatko, barem u tinejdžerskim godinama, u jednom trenutku okušao u spisateljskom žanru. I neslavno odustao nakon nekoliko dana, kada je shvatio da pisanje ‘Najboljeg romana na svijetu’ zapravo uopće nije jednostavan posao. Otkrili smo kako između ideje za koju smo smatrali kako bi mogla činiti roman i završnog proizvoda, natipkanih stotinjak stranica kvalitetnog teksta, stoji proces razvijanja likova, paralelne radnje, fokusiranja, cijeli sijaset ‘caka’ i trikova koje čitatelj često i ne primjećuje. Mnogi su se nakon tog otkrića zauvijek ostavili svoje kratkotrajne spisateljske karijere, a rijetki su uspjeli riješiti problem te doista i postali pisci. A neki su odlučili nagovoriti kompjuter da cijeli taj bolni posao obavi umjesto njih.

Novel software ili programi za pisanje knjiga

‘Novel software’ u raznim oblicima, objavljen od različitih programerskih kuća, postoji već godinama. Ti programi ne zahtijevaju najbrže grafičke kartice, niti najbrže procesore. Njihovi hardverski zahtjevi često su samo malo veći od prosječnog procesora za pisanje (čitaj: Microsoft Word). Njihovo grafičko sučelje često je vrlo rudimentarno, kako ne bi ometalo pisce u kreativnom procesu. Koji se često svodi samo na praćenje uputa tog istog softvera.


O čemu se tu točno radi?

Ovakvi programi, zamišljeni su tako da vode buduće pisce kroz stavljanje njihove ideje na papir. Najprije će ga pitati o čemu se u njihovom romanu, zapravo, radi. To pitanje dovoljno je da mnogi ‘pisci’ shvate kako njihov roman, čak i u njihovoj glavi, još nije dovršen. Kada se odgovori na to pitanje, onda će se početi rješavati i ostala pitanja: o čemu se radi u prvom poglavlju, što je cilj poglavlja koje pišemo, koji su likovi upleteni u radnju, koja je njihova motivacija, itd…

Na taj način ovaj program lomi cijeli kreativni proces na manje korake kako bi se neiskusni, ili manje talentirani, pisci mogli s njim suočiti. Svaki riješeni korak je uputa za radnju koja će se odvijati na papiru. Nakon toga djelo se mora i napisati, ali sada pisac ima podsjetnik i referencu za svaki događaj o kojem piše. Ukratko ovakvi programi tjeraju pisca da svoj roman najprije napiše u glavi, a tek onda stavi na papir.

Ograničenje ovakvih alata

Iako se čine kao jako dobro alat, kojeg bi bez srama trebali koristiti i Nobelovci, a to možda i čine, postoje i mnoga ograničenja ovakvih programa. Glavni nedostatak je skučenost stila. Makar će mnogi pozdraviti, barem u početku, ‘čvrstu ruku’ koja ih tjera da o svom romanu malo bolje razmisle, s vremenom bi mogli osjetiti kako ih kratak lanac ovih programa počinje smetati. Možda ne žele napisati roman koji je temeljen na poglavljima. Možda u njihovom romanu nema likova, možda pišu roman struje svijesti,…

‘Novel software’ programi dobro su oruđe za početnike koji još nisu otkrili sve tajne pisanja. Uz njihovu pomoć moći će razraditi radnju svojih djela, likove, te cijeli proces pisanja učiniti jednostavnijim. Programi imaju i svoj nedostatak jer će se pokazati preskučenima za neke pisce, s novelama koje se čine ‘ortodoksne’. Ukratko otkrit će kako nije moguće eksperimentirati slušajući pravila

Jedini kompjuter koji može procesirati kreativnost i dalje je, čini se ljudski mozak. Ali to ne znači da mu ne treba pomoć.

Program koji vam prilažemo uz ovaj članak, yWriter, možda nije najbolji pripadnik ‘Novel Softwarea’, ali ima jednu veliku prednost. Potpuno je besplatan.

No kao i većina programa grupacije ‘Novel software’ i on ima veliko ograničenje koje bi moglo smetati pisce s ovih naših prostora. Naime pisan je i barata samo engleskim jezikom. No to ne znači da ga ne morate isprobati i vidjeti može li vam pomoći.

—————————-

yWriter – program koji vrijedi isprobati

yWriter je program  koji razbija svoj roman u poglavlja i scene, pomaže vam pratiti vaš rad, a ostavljajući svoj um slobodan stvoriti. On neće napisati roman za vas, no predlaže vam ideje ili način izvođenja kreativnih poslove bilo koje vrste.

yWriter5 je besplatan za preuzimanje i korištenje, ali se možete i  registrirati ukoliko vam je to korisno.

Tko ga je dizajnirao?

Simon Haynes, dizajner i programer. On ima dvadeset i pet godina iskustva računala programiranje i  autor je komedija, knjiga znanstvene fantastike, i nekih serija. Svi njegovi romani su pisani pomoću yWriter koji je na taj način i razvijan.

yWriter može izgledati i jednostavno i komplicirano, ovisno o tome koliko dugo pišete odnosno koliko ste vični radu na kompjuteru, Simon Haynes, vam kao autor nekoliko romana napisanih s ovim alatom može jamčiti da taj program ima sve što je potrebno da biste dobili prvi nacrt ili primjerak knjige.

yWriter je samostalan program koji radi na Windows računala. On ne treba niti koristit internetsku vezu, a svi podaci se pohranjuju na vašem računalu. Jedini put da koristi internet je ako koristite ugrađenu opciju ‘Update’ ili ‘backup na FTP.

Program yWriter možete preuzeti na sljedećoj adresi:

http://www.spacejock.com/yWriter5_Download.html

digitalne-knjige.com

Autor/ica 20.8.2012. u 10:04