MOREŠKA & ROLIN HUMES: Koncertno-plesni spektakl u okviru projekta „Živi Rasti Cvjetaj“

tačno.net
Autor/ica 29.6.2017. u 09:33

MOREŠKA & ROLIN HUMES: Koncertno-plesni spektakl u okviru projekta „Živi Rasti Cvjetaj“

Kulturno umjetničko društvo Moreška – Korčula i Rolin Humes, u okviru projekta „ŽIVI RASTI CVJETAJ“ najavljuju koncertno-plesni događaj ljeta: u Korčuli,  08.07. u 21h u ambijentu napuštene termoelektrane smještene uz trajektno pristanište Dominče održat će se izvedba viteške igre moreške u suvremenoj interpretaciji.

Korčulani i njihovi gosti tako će moći, na ovom jedinstvenom događaju, vidjeti i čuti kako izgleda viteški ples moreška uz pratnju pop/rock/blues kvarteta Rolin Humes – kvarteta koji su glazbeni kritičari u kratkom vremenu prepoznali kao jednu od najznačajnijih glazbenih novosti posljednjih godina, kako na hrvatskom tako i na regionalnom tržištu.

Rolin Humes može se pohvaliti velikim brojem nastupa i nagrada na glazbenim natjecanjima i festivalima. Objavili su dva samostalna albuma, a trenutno rade na materijalu za svoj novi album. Kao pobjednici 6th Croatian Blues Challengea u Zagrebu, 2015. odlaze u Memphis na International Blues Challenge, a ove su godine predstavljali Hrvatsku na European Blues Challengeu u Danskoj.

Članovi benda  prošle su godine pokrenuli projekt „Živi Rasti Cvjetaj“  kojim potiču suradnju s različitim tradicionalnim i folklornim udrugama kako bi zajedno oživjeli zapuštene, odnosno propale industrijske prostore. Osim toga, u okviru projekta pokreću radionice i edukacije, sve s ciljem razvoja lokalne zajednice.

Društvo Moreška – Korčula i  članove benda Rolin Humes ovaj je projekt ujedinio na više razina.

Budući da je glavni vokalist i pijanist benda Robert James Hudulin porijeklom s otoka Korčule, iz mjesta Brne, logično je da ova inicijativa u jednom trenutku dođe upravo do Korčule, otoka koji je, podsjetimo, svojedobno bio industrijski najrazvijeniji otok na Jadranu.

Ova inicijativa jedinstena je po tome što njeguje tradicijsku baštinu Korčule kroz suvremeni glazbeni izričaj istovremeno je smještajući u kontekst oživljavanja industrijskog nasljeđa. Svodeći tradicionalno i moderno pod isti nazivnik, svrha je projekta osvijestiti korištenje potencijala cjelokupnog nasljeđa ovog prostora.

Prikupljenim sredstvima financirat će se radionice na temu „Društveno-kulturni centri u službi razvoja otoka“. Danas, možda više nego ikada, postoji potreba za revitalizacijom održivih modela takvih centara na Korčuli, koji bi služili kao okosnica društveno-kulturnog djelovanja i kroz koje bi se njegovao osjećaj pripadnosti te duh suvremenog Mediterana.

Moreška – Korčula svojim je dugogodišnjim i kontinuiranim radom uvelike doprinijela tome da se nekad mediteranska, a danas korčulanska viteška igra, nakon povijesti duge više od 400 godina, zadrži i očuva jedino u Korčuli.

Iako je moreška kroz svoju povijest prolazila kroz brojne glazbeno-scenske mijene, danas se izvodi uz glazbu koju je komponirao hrvatski skladatelj Krsto Odak.

Ovo kulturno umjetničko društvo, koje broji više od 150 članova, kroz orkestar, big band, klapu, pjevački zbor i folklornu sekciju, ali i glazbenu školu, obogaćuje društveni i kulturni život grada sudjelujući u različitim projektima.

Društvo je već ostvarilo zanimljivu suradnju s violončelisticom Anom Rucner, a već šestu godinu zaredom u suradnji s Hrvatskim baroknim ansamblom izvodi i baroknu morešku, za koju je glazbu skladao Ivan Josip Skender.

Ne čudi stoga da je Moreška – Korčula, koja je prošle godine obilježila 350 godina od prvog poznatog pisanog spomena moreške, s oduševljenjem prihvatila inicijativu benda da morešku izvede uz novoskladani ”soundtrack” čiji je autor Robert James Hudulin

Moreška & Rolin Humes projekt je koji će korčulansku morešku kroz pop/rock/blues ”soundtrack” te posebnu scensko-svjetlosnu postavu potpuno osuvremeniti. Sigurni smo da će snaga i žestina rocka doprinijeti borbenosti moreškanata, a blues note osnažiti dramatičnost ljubavne priče Bule i Osmana.

Moreška-Korčula i Rolin Humesi uz potporu Grada Korčule poklanjaju ovaj koncertni događaj korčulanskoj publici. Umjesto ulaznica prikupljat će se donacije za radionice koje će se održati u listopadu.

 Nakon izvedbe Moreške, Rolin Humes će održati i samostalni koncert.

 

tačno.net
Autor/ica 29.6.2017. u 09:33