Nagrada za borbu protiv poricanja genocida: Umjetnost Olivera Frljića je kao malj

tačno.net
Autor/ica 5.8.2014. u 10:53

Nagrada za borbu protiv poricanja genocida: Umjetnost Olivera Frljića je kao malj

Zagrebački pozorišni režiser i autor Oliver Frljić ovogodišnji je dobitnik Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida koju dodjeljuje Udruženje Prijedorčanki “Izvor”.

Oliver Frljić je pozorišni režiser rođen u Travniku 1976. Njegova karijera proteže se od sredine devedesetih kada osniva amatersku grupu La Cheval, pa do nedavnog imenovanja za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Režirao je niz iznimno uspješnih autorskih predstava koje uživaju kultni status među poklonicima angažirane umjetnosti, uključujući “Mrzim istinu”, “Zoran Đinđić”, i “Aleksandra Zec”. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih priznanja među koje spadaju i “Sterijina nagrada”, “Zlatni lovorov vijenac” festivala MESS i nagrada “Gazety Wyborczej”.

U obrazloženju nagrade navodi se da je Oliver Frljić “personifikacija umjetnika koji je svjestan gdje živi i sa kakvim se problemima suočava društvo u kojem živi.”

“Najvažniji razlog koji je postavio Frljića kao neizbježnog laureata, leži u njegovom pristupu, njegovoj angažiranosti i promišljanju pitanja kojima se bave svi koji iskreno i predano rade na istini i odgovornosti za zločine počinjene na ovim prostorima. Frljićeva umjetnost kao malj razbija opšteprihvaćene narative o svetosti ‘naše borbe’, ili bilo čije borbe, u bilo čije ime, bilo gdje u kojoj su legitimna meta dvanaestogodišnje djevojčice poput Aleksandre Zec”, stoji u obrazloženju odluke Udruženja Prijedorčanki “Izvor”.

Prošlogodišnje dobitnice Međunarodne nagrade za borbu protiv poricanja genocida, bile su aktivistice udruženja “Žene u crnom”, a 2012. nagradu je osvojio Ed Vulliamy, dugogodišnji izvještač Guardiana i Observera, koji je bio u grupi novinara koji su u augustu 1992. godine svjetskoj javnosti otkrili postojanje prijedorskih logora smrti.

Udruženje Prijedorčanki “Izvor” uspostavilo je Međunarodnu nagradu za borbu protiv poricanja genocida kako bi se skrenula pažnja na doprinos pojedinaca i organizacija u borbi protiv negiranja zločina a posebno genocida. Ovo je treći put da se nagrada dodjeljuje, a bit će dodjeljivana svake godine istaknutim borcima protiv negiranja činjenica o genocidu i zločinima protiv čovječnosti iz čitavog svijeta.

Nagrada Oliveru Frljiću bit će dodijeljena 5. augusta u autentičnom prostoru bivšeg logora Trnopolje gdje je upriličen cjelovečernji program na otvorenom, navodi se u saopćenju za javnost Udruženja Prijedorčanki “Izvor”.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 5.8.2014. u 10:53