NEIZGRAĐENA GRADINA

Gradimir Gojer
Autor/ica 15.7.2015. u 09:30

NEIZGRAĐENA GRADINA

foto: dzonlic.blogspot.com

Kemal Hrustanović bio je arhitekt po obrazovanju, a scenograf po vokaciji. Pripadao je generaciji onih stvaralaca koji su nekadašnjoj TV Sarajevo donijeli slavu ne samo u jugoslavenskim okvirima, već diljem Europe i svijeta… Ta slava je potvrđena nizom prestižnih festivalskih nagrada koje su Hrustanović i Željko Marjanović, kao mozak tadašnjeg uredničkog tima TV Sarajevo, sticali nevjerojatnom domišljatošću, korištenjem talenta ljudskih resursa, sarajevskih i bh., a ponajviše rijetkom kreativnom snagom i energijom koja je nezabilježena u decenijama poslije prestanka njihovog djelovanja na TV Sarajevo.

Kada su prve granate pale na Sarajevo pozvao sam Kemala Hrustanovića da zajedno vodimo Kamerni teatar 55, ja kao direktor i umjetnički rukovoditelj, a on kao čelni čovjek tehničkog sektora ovog malog, povjesno velikog teatra! Godine te suradnje sa scenografom Kemalom Hrustanovićem pamtiću do kraja života kao godine u kojima nismo znali za riječi i pojmove: nema, ne može i nemoguće!!!

Hrustanović je osim scenografske imaginacije, koja je poticala iz prvih, moćno datih naznačujućih skica, bio nevjerojatan poznavatelj duše materijala kojima su opremane teatarske scenografije… Njegova scenografska energija nije se iscrpljivala tek i samo radom u ateljeu ili u teatarskim radionicama. Hrustanović je bio magičar scenografije, koji se nije ustezao niti sam zavrnuti rukave i do kasno u noć ili u rano jutro sa timom dekoratera i scenskih radnika pomjerati scenografske plohe, tražiti najbolja prostorna rješenja i najljepše kazališne slike! Najvičniji Hrustanović je bio, uostalom kao i za vrijeme svog televizijskog rada, postavkama scenografija za predstave nastale po tekstovima bh. autora. Njegove scenografije odisale su plemenitošću atmosfere života bh. čovjeka, kako u eksterijernim pozicijama, možda za nijansu jarkije u pozicijama enterijera. Bio je majstor rekonstrukcije određenih povjesnih ambijenata, scenograf koji je uspjevao sa istinskim minimumom tehničkih mogućnosti i sredstava da poluči rezultat koji bi mogao konkurirati najbogatijim i najopremljenijim teatarskim kućama svijeta. Namjerno u ovaj teskt ne trpam brojne podatke o izvedenim scenografijama Kemala Hrustanovića, već hoću govoriti o jednoj koja nije izvedena, jer je kob prerane smrti, kao danak scenegrafskim danonoćjima prerano odnijela ovog stvaraoca.

Govorim o neizgrađenoj Gradini, koju smo zajednički snivali, za predstavu Veliki vezir, na temelju velikog bh. dramatika Derviša Sušića. Sati i dani koje smo proveli u dogovorima oko gradnje te čudesne Gradine iz koje bi kuljali junaci Sušićevog svijeta, natapanog u bh. duhovne, političke i svekolike druge nedođije trebali su rezultirati, danas sam siguran, možda i najboljim uratkom ovog scenografa, a sigurno zanimljivom redateljskom radnjom moje malenkosti.

Neizgrađena Gradina Kemala Hrustanovića, kao i nikada izvedena scenografija za predstavu Gospoda Glembajevi, koja krasi prostore Kamernog teatra 55 kao skica, su evoaktivi koji me vraćaju prijateljstvu sa istinski velikim scenografom!

Gradimir Gojer
Autor/ica 15.7.2015. u 09:30