OD ODORE TALIJE DO DANAS

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.5.2018. u 11:57

OD ODORE TALIJE DO DANAS

Foto: Neja Markičević/CROPIX

Akademik Nedjeljko Fabrio obilježio je pola stoljeća suvremene hrvatske književnosti.
Pojavivši se knjigom teatarskih eseja Odora Talije 1963. godine Fabrio je označio jedan potpuno autentičan književni rukopis, koji mu danas nakon svih ovih godina osigurava mjesto u samom vrhu Panteona hrvatske ali i regionalno, južnoslavenske književnosti.

Njegov prvi prozni  evokativ Partite za prozu pokazao je snažnu pripovjednu osobnost, koju je kritika dočekala sve samim superlativima.

Nedugo zatim Fabrio objavljuje Apeninske eseje i Labilni položaj, da bi potom duboko uronio u dramu, kao književni rod.

Tako redom nastaju dramski tekstovi: Reformatori, Admiral Kristofor Kolumbo

Posebno je bio prisutan u jugoslavenskoj javnosti svojim političkim angažiranim tekstom drame Čujete li kako grakću svinje u ljetnikovcu naših gospara.

Slijede dramski tekstovi: Meštar, Kralj je pospan, Magnificat

Eseju kao književnoj formi se vraća knjigom Štavljenje štiva, a pripovjetkama proznim ostvarenjem Lavlja usta.

Roman Vježbanje života bio je veliki događaj u povjesti hrvatske proze, a kroz dramatiziranu verziju ovoga romana na sceni HNK Zagreb ova je vrsna proza komunicirala i sa najširim krugom teatarske publike. Ozbiljnim datumima hrvatske proze smatraju se i Fabrijevi romani Berenikina kosa i Smrt Vronskog.
Teatarskim esejima se vraća knjigom Kazalištarije. Rasan pisac Fabrio ne miruje pa su tu i njegova knjiga članaka i feljtona Koncert za pero i život, kao i glazbenih eseja Maestro i njegov šegrt.

Širinom stilskih postupaka i javljanjem u raznim žanrovima Fabrio je protagonirao hrvatsku suvremenu književnost u perivojima najavangardnije europske literature današnjice.

Gradimir Gojer
Autor/ica 14.5.2018. u 11:57