Odlazak velikana: Napustio nas je Bora Todorović

tačno.net
Autor/ica 7.7.2014. u 11:30

Odlazak velikana: Napustio nas je  Bora Todorović

Glumac Bora Todorović preminuo je jutros u Kliničkom centru Srbije. Poznati glumac je nedavno operisao slepo crevo, a u procesu oporavka mu je pozlilo i pao je u komu

Inače, pre operacije slepog creva ovaj vrsni glumac je viđen na javnim manifestacijama gde ništa nije upućivalo na to da ima zdravstvenih problema. Tako je početkom prošlog meseca prisustvovao promociji knjige Bože Koprivice, kada je, kao i uvek, ćaskao sa svojim prijateljima, a teme su bile umetnost i fudbal.

Takođe, početkom maja Bora je postao deda i nije skrivao radost zbog činjenice da je njegov sin postao otac. Kada je profesija u pitanju, Todorović se poslednjih godina povukao sa filmske i pozorišne scene, a u medijima se retko pojavljivao.

Todorović je rođen je 1930. godine u učiteljskoj porodici u Beogradu. Napustio je studije mašinstva i posvetio se studiranju glume. Bio je u klasi sa Ljubom Tadićem, Slobodanom Cicom Perovićem, Markom Todorovićem kod profesora Joza Laurenčića.

Brat je slavne Mire Stupice, a otac glumca Srđana Todorovića i glumice Dane Todorović.

Njegov prvi pozorišni angažman bio je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali ubrzo sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadašnjim suprugom Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb gde je četiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazališta.

Po povratku u Beograd igra u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduže zadržao igrajući u predstavama: Arsenik i stare čipke, Sprovod, Krmeći kas, Razvojni put Bore Šnajdera, Kape dole, Druga vrata levo, Mrak i šuma gusta, Pseće srce, Radovan III, Maratonci trče počasni krug, Čudo u Šarganu, Audijencija Vernisaž, Veština, Povratak.

Na filmu je ostvario veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije. Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i često se citiraju.

Dobitnik je brojnih nagrada uključujući Sterijinu, nagradu Churan, Zoranov brk, Pavle Vusijić, Gran pri za ulogu u “Profesionalcu” u Kanu.

 Blic

tačno.net
Autor/ica 7.7.2014. u 11:30