Omnibus Video V. Poezija – poetski film “Cvetna peripetija” i dokumentarni film

tačno.net
Autor/ica 10.6.2013. u 07:43

Omnibus Video V. Poezija – poetski film “Cvetna peripetija” i dokumentarni film

Poetski film “Cvetna peripetija” Natalije Ž. Živković, snimljen za beogradsku televiziju Art, nakon TV premijere predstavljen je i na internetu u okviru Frenzy Spark magazina. Film jte deo projekta “Omnibus Video V. Poezija” iste autorke.

FILM “CVETNA PERIPETIJA”: http://www.youtube.com/watch?v=zGEbB8T44E8

U intervjuu za Frenzy Spark Magazine (http://frenzyspark.com/2013/03/14/intervju-natalija-z-zivkovic-sami-na-ulici/ ) autorka objašnjava koncept dela:

“U filmu vidimo glavnog junaka kako zaliva cveće. Međutim, primećujemo da je to zapravo čas junak a čas junakinja. Filmska slika prati tekst pesme koji se poigrava polom glavnog lika.

Poetski film “Cvetna peripetija” je razigrana razonoda. Uz to, pomalo parodira savremenu “rodnu” književnost. U redu mi je ako nekog muči problematika pola i roda i stvara dela o tome, ali primećujem i da neki autori pišu o tome previše osmišljeno, kao da su zacrtali sebi da pišu o polu i rodu. E pa, ovo je blaga parodija tog aspekta. U filmu se zato radi o polu i rodu, ali bez ikakvog dubljeg smisla – film poručuje otprilike: “ima plavo a ima i roze”. Tako je forma pisanja o rodu ispoštovana a da pri tome nije rečeno u suštini ništa, i zato je ovaj film blago ironičan.”

Beogradska grupa “Technodromes The” kreirala je muzičku podlogu a u filmu glume Brankica Matovska i Dušan Miricki.

Na webu je odnedavno takođe dostupan i dokumentarni film iste autorke “Poezija danas u Srbiji?”. U petnaestominutnom dokumentarcu mladi pesnici Katarina Fiamengo, Bojan Vasić i Mladen Šljivović govore o situaciji na današnjoj poetskoj sceni. Film je emitovan na TV Art i TV Plus kao i u Omladinskom centru Zaječar.

Dokumentarac “Poezija danas u Srbiji”

1. deo http://www.youtube.com/watch?v=yDBABD_MCz8

2.deo http://www.youtube.com/watch?v=8DAfJMiWpUI

Natalija Ž. Živković (1982, Bgd) je pesnikinja i video autorka koja prepliće oblasti književnosti i videa.  Zbirka poezije „U aorti mog srca“ nagrađena je „Nagradom Risto Ratković za mlade autore“ u konkurenciji zemalja ex-Ju regiona i ima dva izdanja – u Srbiji i u Crnoj Gori.
Živkovićeva je autorka projekta “Omnibus Video V. Poezija”, niza kratkih filmova zasnovanih na pesmama iz zbirke „U aorti mog srca”. Projekat se može smatrati pionirskim u oblasti srpske video poezije. Filmovi su prikazivani na oko 30 filmskih festivala na području ex-Ju, u Španiji i Argentini kao i na više televizija, a takođe su na festivalima i nagrađivani. Poezija Natalije Ž. Živković je objavljivana u književnim časopisima, zbornicima i antologiji.

web: http://www.facebook.com/omnibusvideovpoezija
http://www.youtube.com/user/videoVpoezija
http://uaortimogsrca.blogspot.com/

Cvetna peripetija

Poznajem jednu osobu

Uvek je postavim pored saksije
da joj u saksiji ne bude neudobno

Međutim, njoj je usled toga
na glavi
izrasla ljubičica!

I zahteva da sklonim ljubičicu
jer ljubičica je ženstvena
(a osoba je muškog pola)

Što pre
naći ću onoga
kome je u moći
da ljubičicu ubere

A do tada
mogu samo da

Pipnem osobu kažiprstom
na mesto obeleženo
markerom
ako će to nešto pomoći da

Joj bude lakše

(Natalija Ž. Živković, “U aorti mog srca“)

tačno.net
Autor/ica 10.6.2013. u 07:43