Palestina predložena za UNESCO

Autor/ica 6.10.2011. u 14:20

Palestina predložena za UNESCO

 

Izvršni Savjet svjetske Agencije za obrazovanje, znanost i kulturu je upravo izglasalo preporuku za primanje Palestine u ovu Organizaciju. Između 58 zemalja, članova Savjeta 40 ih je glasovalo za prihvatanje dokumenta, 14 država se uzdržalo dok su predstavnici četiri svjetske vlade, bile protiv. Prihvatanje Palestine u Unesco će se razmatrati za trajanja Generalne konferencije, što će se održati od 26 listopada do 10 prosinca. Oba izvršna tijela UN Agencije za kulturu, moraju potvrditi suglasnost prije usvajanja odluke.

Izraelski veleposlanik Nimrod Barkan je procijenio kako će odluka ugroziti i uneravnotežiti Unesco, pa označiti zastoj razrješavanja “palestinskog pitanja”.

Palestinci za sada, imaju samo položaj posmatrača, u Unesco-u.

Nakon glasovanja, delegacija SAD je pozvala zemlje članice da to nanovo učine  u suprotnom pravcu! Veleposlanik David Killion je objavio upozorenje pošto, po njegoviom shvatanju : “Izvještaj može ugroziti Organizaciju da ispuni osobne misije i mandate!”

Drugačije rečeno, Amerika može zaustaviti osobnu, financijsku pomoć koja predstavlja 20%, od ukupne.

Španjolska se oglasila sa pozitivnim stavom, pošto njezina vlada smatra da bi bilo nepriklado i daleko od duha vremena glasovati protiv, što bi usporilo i odluke predstojeće, Generalne konferencije.

Francuska je malo prije podneva objasnila kako je prerano da Palestina zahtijeva ulazak u Unesco, podvlačeći kako je aktualno neophodno nastaviti pregovore sa Izraelom: “Unesco nije ničije vlasnistvo”, istakao je glasnogovornik galskog veleposlanstva inozemnih poslova, Bernard Valero.

Predstojeće promjene položaja Palestine u Unesco-u, su predhodnica za drugi zahtjev, žiteljima jako vrijedan i urgentan jer žele svoju historijsko-kulturnu baštinu upisati na svjetsku Listu naslijedstva. Odobravanje  projekta pomoglo bi im ostvariti zaštitu citadela, u okupiranim oblastima.

 

Conseil Unesco

 

 

 

Autor/ica 6.10.2011. u 14:20