Pobjeda aktivista: Otvoren Zemaljski muzej

tačno.net
Autor/ica 15.9.2015. u 18:20

Pobjeda aktivista: Otvoren Zemaljski muzej

Učenici osnovnih škola iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Pala simbolično su skinuli daske s vrata Zemaljskog muzeja koje su poput okova stajale tri godine i bile prepreka između javnosti, znanja i tradicije.

Nakon što su skinute daske na kojima je stajao “sramni” natpis “Muzej je zatvoren”, uslijedio je gromoglasni aplauz i suze radosnice uposlenika koji se godinama bore za opstanak ove ustanove važne za historiju i kulturno naslijeđe BiH.

Uslijedio je bogat kulturno-umjetnički program kojem prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, predstavnici Vlade FBiH, premijer KS-a Elmedin Konaković, ministar Samer Rešidat, kao i osnovci škola koje su simbolično otvorile muzej.

“Danas prisustvujemo okončanju tragikomične priče. Otvorenje muzeja nije rezultat političkog dogovora već pritiska međunarodne zajednice na naše političare. Riješen je status muzeja ali i nakon ovog otvorenja ostaje briga o budućem finansiranju o čemu će biti potreban politički dogovor”, izjavio je historičar Dubravko Lovrenović.

Prije otvorenja potpisan je Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od opšteg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu za period 2016.-2018. godine u Parlamentu BiH. Potpisinici prisustvuju ceremoniji otvorenja.

Asja, djevojčica iz OŠ Grbavica I, koja je prisustvovala ovoj ceremoniji je kazala kako joj je velika čast što ima priliku da otvori muzej.

“Bila sam prije u muzeju i vidjela sam dosta stvari koje su se prije koristile. Oduševila me je narodna nošnja. Drago mi je što će se opet otvoriti”, izjavila je Asja.

Hana, učenica škole “Edhem Mulabdić”, se pak sjeća jedne od izložbi slika koju je davno vidjela u Muzeju: “Sretna sam što ću ponovo moći doći”.

Zemaljski muzej danas je otvoren za posjetitelje od 16 do 19 sati, a ulaz je besplatan kao i prevoz do Muzeja koji organizira Centrotrans.

U 20:30 sati bit će upriličen 3D video mapping projekcija. Riječ je o mapiranju ulaza u Zemaljski muzej, koje simbolično otkriva neizmjerno kulturno-historijsko i prirodno blago koje ova institucija čuva, a koje je građanima i građankama Bosne i Hercegovine bilo uskraćeno protekle tri godine. Također, ovim događajem pravi se simbolična retrospektiva akcije “Ja sam Muzej”.

Klix.ba

tačno.net
Autor/ica 15.9.2015. u 18:20