“POBUNJENIK M.K.“ I “MALI MI JE OVAJ GROB“ PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

Stefa
Autor/ica 17.1.2015. u 12:26

“POBUNJENIK M.K.“ I “MALI MI JE OVAJ GROB“ PRED SARAJEVSKOM PUBLIKOM

 

Repertoar Scene MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS nastavit će se u ponedjeljak 19. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo, kada će od 19 sati i 30 minuta svoje novo igranje imati predstava Nermina Hamzagića, “Pobunjenik M.K.“, dok će u utorak 20. i u srijedu 21. januara u Kamernom teatru 55 od 20 sati, publika imati priliku pogledati ostvarenje Dine Mustafića, “Mali mi je ovaj grob“. Nova igranja na Sceni MESS dolaze nakon beogradske premijere trilogije “Janje / Kokoš / Orao“ u Bitef teatru.

VH-Pobunjenik MK

U mjesecu januaru, Scena MESS poseban akcenat stavlja na zanimanje dramaturga/ginje, te je tako svaka predstava publici predstavljena riječima njenog/e dramaturga/inje, sa željom da se i ovo važno zanimanje približi teatarskoj publici.

Naglašavajući kako predstava “Pobunjenik M.K.“ govori o čovjeku koji se odlučuje suprotstaviti nepravednom sistemu i izboriti se za svoju pravdu nasilnim putem, dramaturginja predstave, Asja Krsmanović, istakla je da tekst predstave koji je pisan u 19. stoljeću korespondira i sa današnjim društvenim dešavanjima u svijetu. “Nedavno iskustvo protesta u našoj zemlji mnogima je ostavilo gorčinu. Misao da protesti nisu donijeli ništa, da je sistem nemoguće promijeniti i da cilj ne opravdava sredstvo, prevladala je u javnom diskursu. Ipak, borba za postizanje pravde ostaje svevremena borba za očuvanje ljudskog dostojanstva i malim koracima, vuče čovječanstvo naprijed“, navela je Krsmanovićeva te dodala da se nada da će ova predstava biti još jedan podstrek građanima za proaktivnije društveno djelovanje.

VH-Mali mi je ovaj grob

Predstava “Mali mi je ovaj grob“ je priča o mladićima koji slijede svoje ideale što u današnje vrijeme zvuči nemoguće. Oni su kao i svi drugi mladi ljudi imali svoje strahove, dvojbe, razboritosti i ludosti, ali i ono najbitnije, potrebu da učine nešto u što vjeruju“, rekla je dramaturginja predstave “Mali mi je ovaj grob“, Željka Udovičić, te dodala da je predstava zapravo i priča o ljudima sa druge strane koji znaju izmanupulisati svaki idealizam.

NB-Zeljka Udovicic

Ulaznice za igranje “Pobunjenik M.K.“ mogu se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta svakog dana u periodima od 09:00 do 11:30 i 15:30 do 19:30 ili putem broja telefona 033 221 682, dok se ulaznice za igranje predstave “Mali mi je ovaj grob“ mogu kupiti svakog dana osim nedjelje u periodima 10:00 do 12:00 i 16:00 do 20:00 ili putem broja telefona 033 550 475/476.

Stefa
Autor/ica 17.1.2015. u 12:26