Počeo 17. internacionalni festival “Sarajevska zima”: Čarolija potrage Diogena za čovjekom

Direktor festivala Ibrahim Spahić je u nadahnutom nastupu izveo performans nazvan "Potraga za Diogenom" - potraga za osobnim identitetom kroz identitet drugačijeg, pronašao "čovjeka", nekorumpiranog i čistog, u mladosti.

Fantastičnim performansom u prisustvu nekoliko stotina građana Sarajeva otvoren je 17. internacionalni festival “Sarajevska zima” koji ove godine nosi moto “Umjetnost ljubavi”. Višesatna svečanost otvaranja započela je povorkom trideset konja sarajevskih konjičkih klubova kroz gradske ulice. Program su uljepšale mažoretkinje ali i drugi maskirani učesnici koji su dali posebnu čar svečanosti.

Povorka koja je krenula od At-mejdana kroz gradske ulice do Morića hana, organizirana je  u čast sjećanja na prošlost kada su mnogi putnici na proputovanju Sarajevom u tom hanu odmarali i pojili konje vodom.        Tu su ove neobične putnike pozdravile djevojke i mladići obučeni u narodne nošnje, a nakon kraćeg podsjećanja na historiju hana povorka je krenula dalje kroz Sarače i Ferhadiju do Gradske tržnice i Vječne vatre.           
Nakon toga, učesnici karnevala došli su do tržnog centra “Alta”, gdje se održala centralna svečanost otvaranja ovogodišnjeg Festivala.         

Direktor festivala Ibrahim Spahić je u nadahnutom nastupu izveo performans nazvan “Potraga za Diogenom” – potraga za osobnim identitetom kroz identitet drugačijeg, pronašao “čovjeka”, nekorumpiranog i čistog, u mladosti.           
Prigodnim govorom prisutnima su se obratili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, ambasador Republike Mađarske u BiH Laszlo Toth, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko te predsjednica Komiteta za kulturu Evropskog parlamenta Doris Pack.         

Podijelite ovaj članak
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
VIŠE IZ KATEGORIJE
VEZANI ČLANCI
Ostat će zapisano u turbulentnoj historiji ovih prostora da su tog petka, 12. aprila, tačno u podne, Baščaršijom prošetali predstavnici bošnjačkih stranaka iz regiona, na...
Sarajevo je grad tragedije, ali i pobjede; prošlosti s kojom bi se dalo ponositi jednako kao i stidjeti. Pritom, pogrešno bi bilo razmatrati ovu temu...
Prošle su 44 godine od smrti Josipa Broza, prošlo je više od tri decenije otkad su pomahnitali nacionalisti počeli da ruše zemlju koju je Tito...
Njihov posao nije bio da zbog devet huligana zabrane dolazak na utakmicu hiljadu i po ljudi, koji su kupili ulaznicu i s nestrpljenjem odvojili svoj...