Počinje 29. BDŽF

tačno.net
Autor/ica 24.10.2013. u 08:08

Počinje 29. BDŽF

Beogradski džez festival počinje 24. oktobra u Sava centru koncertom Big benda RTS-a s belgijskim trubačem Bertom Jorisom kao specijalnim gostom, a potom ba scenu izlazi američka pevačica Kasandra Vilson (Cassandra Wilson), jedna od zvezda savremene svetske džez scene i dvostruka dobitnica Gremija.

Kasandra Vilson predstaviće se projektom “Black Sun”, velikim hitom evropske koncertne jeseni, koji je imala priliku da čuje i publika protekloog 32. Skopskog džez festivala.

Projekat “Black Sun” inspirisan je misijom Harijet Tabmen, legendarne afroameričke aktivistkinje iz vremena Gradjanskog rata, a oživljava borbu za prava Afroamerikanaca u današnjem društvenom kontekstu.

Prethodno će sa Big bendom RTS-a, koji proslavlja 65 godina postojanja, nastupiti i jedan od najboljih evropskih trubača, kompozitora i aranžera – Bert Joris.

29. BDŽF nudi do 28. oktobra ukupno 15 koncerata muzičara iz SAD, Evrope i Srbije, uprkos smanjenom budžetu i dosad najtežim okolnostima u kojima se našao od kada ga je Dom omladine Beograda obnovio 2005. godine, posle 15-godišnje pauze.

Među zvezdama 29. BDŽF-a je i američki muzičar Vidžej Ajer (Vijay Iyer) koji će nastupiti sa svojim triom u završnici, 28. oktobra. Ajer je 2012. godine osvojio čak pet titula časopisa “Daun bit” i četiri titule “Džez tajmsa”, udružujući titule za najboljeg džez muzičara (apsolutna kategorija), pijanistu, kompozitora i grupu godine. U njegovoj muzici se jezikom džeza tumači nasleđe celokupne popularne muzike senzibilitetom 21. veka.

I treća velika zvezda 29. BDŽF-a dolazi iz SAD, a to je saksofonista Li Konic (SAD), rodonačelnik kul džeza (s Majlsom Dejvisom i Lenijem Tristanom) i jedna od poslednjih autentičnih figura džeza, predstavnik zlatne dekade džeza 50-ih. Konic u oktobru puni 86 godina, pa je njegov koncert i omaž zlatnoj epohi džez muzike.

Publika 29. BDŽF-a imaće priliku da upozna i protagoniste savremenih tendencija u evropskom džezu – švedski čelista Lars Danijelson (Danielsson) ukršta skandinavski i istočni folklor sa džezom i klasikom, u društvu starog znalca beogradske publike, pijaniste Jarona Hermana.

Dolazi i vodeći holandski džezer, saksofonista Juri Honing (Yuri) sa akustičnim kvartetom, poljski pijanistički virtuoz Lešek Moždžer (Leszek Mozdzer), koji ispituje korene i povezuje klasični džez sa modernim, a predstaviće džez osvrt na dela Šopena i Komede.

Iz Portugala stižu Žulio Rezende (Julio Resende) i Marija Žoao (Maria Joao) sa svetskom premijerom ukrštanja džeza i fado muzike.

Nastupiće i nemačka pijanistkinja Julija Hulsman (Julia Huelsmann) sa svojim triom i mladim britanskim trubačem Tomom Artursom (Arthurs).

Najavljen je i kultni švajcarski “zen-fank” kvartet Ronin koji predvodi Nik Barč (Baertsch), a njihova specijalnost su varijacije repetitivnih motiva u ambijentu ritualnog gruva, mešajući džez-fank, klasiku i japansku muziku.

Nastupiće i trio nove izraelske zvezde džeza, pijaniste Šaija Maestra (Shai). Njegova muzika sledi ideje Avišaija Koena, sa kojim je i nastupio na Kolarcu 2007.

Mlade zvezde italijanske džez scene Đanluka Petrela (Gianluca Petrella) i Đovani Gvidi (Giovanni Guidi) izvešće program “Soupstar”, a vraćaju se u Beograd posle sjajnog nastupa 2010. u kvintetu Enrika Rave.

Kao posebna atrakcija 29. BDŽF-a najavljen je smeli autorski projekat Voices koji predstavlja glumicu i pevačicu Anu Sofrenović u avangardnom, a ipak komunikativnom izdanju. Nastupiće 26. oktobra sa pratećim bendom – muzičarima sa raznih strana sveta.

Domaću scenu na 29. BDŽF-u predstavljaju i sastavi Eyot i i Fish in Oil, kao i Alma Mićić i gitarista Dag Vembl (Doug Wamble), koji je nastupila na uvodnom koncertu 22. oktobra, a predstavila je novi materijal – originalne kompozicije gospela i džeza.

DOB organizuje i radionice za mlade, u želji da doprinese odgoju nove publike.

Nakon otvaranja, svi ostali koncerti biće održani u DOB-u, a ulaznice se kreću u rasponu od 600 do 1.200 dinara.

Beogradski džez festival osnovan je 1974. kao samostalna manifestacija, u organizaciji DOB-a, a posle niza legendarnih muzičara koje je predstavio, 1990. održan je poslednji put pred 15-godišnju pauzu. DOB je obnovio BDŽF 2005. godine, a taj festival je u međuvremenu uvršten među manifestacije od posebnog značaja za grad.

Tokom burne istorije, BDŽF je bio jedan od pet najznačajnijih u Evropi, a ugostio je legende kao što su Majls Dejvis, Čarli Mingus, Dizi Gilespi, Telonius Monk i Djuk Elington, koji je i započeo istoriju BJF-a, 31. oktobra 1971. godine, kada je sa svojim orkestrom otvorio prvo beogradsko izdanje čuvenog Njuport džez festivala.

Prijatelji 29. BDŽF-a su Erste banka, SOKOJ i Grand kazino Beograd, a pokrovitelji Sekretarijat za kulturu Grada Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Festival su podržale i ambasade SAD, Poljske, Izraela, Holandije, Švedske i Portugala, Gete institut, Swiss Culture Scapes, Instituto Camoes Portugal, hotel “Metropol”, MASEL…

Festivalski sajt je http://belgrade-jazzfest.org

(SEEcult.org)

tačno.net
Autor/ica 24.10.2013. u 08:08