PODRŠKA OLIVERU FRLJIĆU I TIMU HNK IVAN PL. ZAJC RIJEKA

tačno.net
Autor/ica 7.3.2016. u 16:39

Izdvajamo

  • Samo da bi se dobila šira slika i da bi se odmaklo od lokalnog sitnodušja, politička angažiranost reditelja Olivera Frljića je presudna za razvoj regionalnog teatra u posljednje dvije decenije. Njegove predstave otvaraju krucijalne društvene tabue u svim zemljama bivše Jugoslavije, te je njegova građanska hrabrost jednako značajna koliko i njegov estetski doprinos pomacima u teatru. Njegov umjetnički rad je praktično postigao više na polju suočavanja sa prošlošću nego većina političkih konferencija održanih na istu temu. Bez ikakve dvojbe, regionalni teatar ne bi imao današnju umjetničku relevantnost u Evropi i svijetu bez Olivera Frljića. Činjenica da se ne osjeća sigurnim da živi i djeluje u svojoj sredini je zastrašujuća i podsjeća na vrijeme velikih egzila umjetnika/ca, zbog nadolazećeg političkog užasa.

Povezani članci

PODRŠKA OLIVERU FRLJIĆU I TIMU HNK IVAN PL. ZAJC RIJEKA

Internacionalni teatarski festival MESS oštro osuđuje nasilje i pritisak kojem je izložen kolega Oliver Frljić i njegovi/e bližnji/e.

Umjetnici/e imaju razvijeno čulo da predosjete duhovni nemir, kada nestaje sloboda, kada se pojavljuje radikalizam i totalitarnost kao historijski refren autoritarnih država. Metodama zastrašivanja pokušava se ugušiti jedan od najjačih teatarskih glasova razuma i otpora u vremenu umjetničkog konformizma, kiča i mediokritetstva, koji idealno služe veličanju nacionalnih identiteta.

Samo da bi se dobila šira slika i da bi se odmaklo od lokalnog sitnodušja, politička angažiranost reditelja Olivera Frljića je presudna za razvoj regionalnog teatra u posljednje dvije decenije. Njegove predstave otvaraju krucijalne društvene tabue u svim zemljama bivše Jugoslavije, te je njegova građanska hrabrost jednako značajna koliko i njegov estetski doprinos pomacima u teatru. Njegov umjetnički rad je praktično postigao više na polju suočavanja sa prošlošću nego većina političkih konferencija održanih na istu temu. Bez ikakve dvojbe, regionalni teatar ne bi imao današnju umjetničku relevantnost u Evropi i svijetu bez Olivera Frljića.  Činjenica da se ne osjeća sigurnim da živi i djeluje u svojoj sredini je zastrašujuća i podsjeća na vrijeme velikih egzila umjetnika/ca, zbog nadolazećeg političkog užasa.

Pluralizam mišljenja je temeljni preduvjet ljudske slobode, jer ako ga nema, tada zavladaju očigledna neravnoteža, ideološki teror, rasizam ili nacionalizam.

Internacionalni teatarski festival MESS izražava podršku kolegi Oliveru Frljiću i njegovom timu u HNK Ivan pl. Zajc Rijeka.

tačno.net
Autor/ica 7.3.2016. u 16:39