POETIKA PROSTORA PRETHODNICA KULTURNIH PROCESA

Gradimir Gojer
Autor/ica 5.3.2018. u 13:01

POETIKA PROSTORA PRETHODNICA KULTURNIH PROCESA

Foto: fokus.ba

U Sarajevu živi čovjek imenom Ibrahim Spahić, čelni je čovjek Međunarodnog centra za mir i festivala Sarajevska zima. To je jedinstvena pojava, čovjek čiji sam razvoj pratio iz neposredne blizine.

U studentskim danima aktivist nevjerojatne  energije, u zrelim godištima polivalentno angažiran kulturni djelatnik, prisutan u nakladništvu, festivalskim manifestacijama, ali i poetskom stvaralaštvu…

Spahić je osnovao svojedobno manifestaciju Poetika prostora.

Ta manifestacija je bila stvarna prethodnica čitavog niza kulturnih procesa, od kojih je Sarajevska zima istinski nastavljač najpozitivnijih tečevina Poetike prostora.

Spahić je kroz kompozit Poetike prostora zadao koordinate ne samo programske orijentacije Sarajevske zime, nego, u neku ruku, i samog svog ukupnog intelektualnoga habita, na koji je bitan utjecaj imalo i Spahićevo prijateljevanje sa akademikom Tvrtkom Kulenovićem.

Poetika prostora, bez obzira na sav bujni kulturni život Sarajeva u predolimpijskom dobu, bila je apsolutno unikatna, autentična manifestacija u kojoj su dominirajuće bile dvije njene određujuće komponente: golemi broj mladih u njenim programima i istinsko osvajanje bukvalno svakog prostora u Sarajevu, na kojem bi se začela i razvijala kulturna ili umjetnička djelatnost.

Tako da Poetici prostora dugujemo programsku raznolikost i slojevitost ukupnoga lika Sarajevske zime, kao danas europski etabliranog zimskog umjetničkog festivala, nastavljača umjetničkih i kulturnih sadržina koje su pratile Četrnaeste zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Dalekovidost Ibrahima Spahića u luku od Poetike prostora do Sarajevske zime je kulturi grada Sarajeva donijela krunske poene u pogledu suvremenosti i svevremenosti kulturnog angažiranja uopće.   

Gradimir Gojer
Autor/ica 5.3.2018. u 13:01