Predavanje bivšeg premijera Makedonije Ljubča Georgievskog: Republika Makedonija na euroatlantskom putu

tačno.net
Autor/ica 22.1.2014. u 18:01

Predavanje bivšeg premijera Makedonije Ljubča Georgievskog: Republika Makedonija na euroatlantskom putu

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMESu okviru ciklusa predavanja “Zapadni Balkan i EU”  organizira predavanje Ljubča Georgievskog,  bivšeg predsjednika Vlade Republike Makedonije  sa naslovom »REPUBLIKA MAKEDONIJA NA EUROATLANTSKOM PUTU« koje će se održati u utorak, 28. januara 2014. godine u 16.00 sati,  u hotelu »Lev«, 13. sprat, dvorana „Grad“, Vošnjakova 1, Ljubljana.

Ljubčo Georgievski

Ljubčo Georgievski je treći predsjednik Vlade nezavisne i samostalne Republike Makedonije (1998-2002). Jedan je od nosilaca demokratskih promjena i osnivača moderne Republike Makedonije. Godine 1991. bio je potpredsjednik Republike Makedonije, u periodu 1990-2003 bio je osnivač i predsjednik VMRO-DPMNE. Trenutno je predsjednik VMRO-NP. Njegova Vlada uspjela je ostvariti vrlo dobre financijske rezultate, devizne rezerve su se gotovo udvostručile, i nastao je veliki budžetski suficit. U Luksemburgu 2001. godine premijer Georgievski je potpisao Sporazum o stabilizaciji pridruživanju (SAA) Republike Makedonije sa EU.

Na predavanju će bivši makedonski premijer govoriit o odnosima Makedonije sa EU i procesu pridruživanja, o očekivanjima Makedonije od punopravnog članstva u EU i NATO-u, aktualnim događanjima u  Makedoniji, sporu između zvaničnog Skopja i Atene u vezi imena države Makedonije te predsjedničkim izborima, koji će se najvjerojatnije održati aprila ove godine. Poslije predavanja bivšeg premijera prisutni će moći postavljati pitanja.

Poslije predavanje sledi razgovor, kojeg će voditi mr. sci. Zijad Bećirović i Bakhatyar Aljaf.

tačno.net
Autor/ica 22.1.2014. u 18:01