Predavanje fra Drage Bojića u Banjaluci: Kamenovanje Svetog Stefana ili religija bez Boga

tačno.net
Autor/ica 27.1.2018. u 16:40

Izdvajamo

  • Kako postaviti i živjeti religijsko i vjersko u odnosu na sekularno? Kako postaviti i podvući razliku između države (partije, javnog) i crkve? Kako živjeti religijsko i vjersko a da ono ne postane nacionalističko oruđe u porobljavanju pojedinaca i društva? Da li je danas moguće kritički propitivati dominantne religije i religijsko-nacionalne ideologije u BiH?

Povezani članci

Predavanje fra Drage Bojića u Banjaluci: Kamenovanje Svetog Stefana ili religija bez Boga

U organizaciji Centra za kritičko mišljenje iz Mostara (Tačno.net), neformalne asocijacije ALKa iz Banjaluke, Foruma ZFD u Bosni i Hercegovini, te banjalučkog Impulsportal održat će se predavanje i debata uvaženog bosanskog franjevca i slobodnog mislioca fra Drage Bojića u Muzičkom paviljonu Staklenac u Parku Petar Kočić u Banjoj Luci, u subotu 3. februara 2018. godine s početkom u 18,00 časova.

Tema predavanja pod nazivom “Kamenovanje Svetog Stefana ili religija bez Boga” je gorući problem bosanskohercegovačkog i svih postjugoslovenskih društava, odnosno nacionalističke zloupotrebe ili pak nacionalističke zablude religije, religijskih organizacija i vjerskih osjećanja. Predavanje se organizuje u okviru Škole kritičkog mišljenja iz Mostara.

Kako postaviti i živjeti religijsko i vjersko u odnosu na sekularno? Kako postaviti i podvući razliku između države (partije, javnog) i crkve? Kako živjeti religijsko i vjersko a da ono ne postane nacionalističko oruđe u porobljavanju pojedinaca i društva? Da li je danas moguće kritički propitivati dominantne religije i religijsko-nacionalne ideologije u BiH?

tačno.net
Autor/ica 27.1.2018. u 16:40