Predstavljanje knjige “Iza prašine” Esada Kočana u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 17.4.2017. u 09:09

Predstavljanje knjige “Iza prašine” Esada Kočana u Mostaru

NVO Gariwo i portal tacno.net organiziraju predstavljanje knjige “Iza prašine” Esada Kočana (Almanah, Podgorica 2016.) u petak, 21.04.2017. s početkom  u 19 h u kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru.

O knjizi će govoriti: Svetlana Broz, Gradimir Gojer i autor Esad Kočan.

Esad Kočan, novinar je i publicista, glavni i odgovorni urednik crnogorskog nezavisnog nedjeljnika Monitor i predavač na Institutu za medije Crne Gore. Živi i radi u Podgorici. Do sada je objavio knjige: Obale nema (Vijesti, Podgorica 2012), Znali ste (Almanah, Podgorica 2012) i Iza prašine (Almanah, Podgorica 2016).

O knjizi

Iza prašine donosi brojne zapitanosti, zato je to knjiga koja je doboko smislena, jer u dobu krajnje nedignitetnih literarnih pobačaja ili u najboljem slučaju publicistike koja se hoće nazvati prozom, ova knjiga svjedoči da iskustvo dugogodišnjeg pisanja u sublimaciji sa sigurno fermentiranom životnom (pa nerijetko i tragičnom) stvarnošću, donosi jedan svijet koji je andrićevski realan, a po nekoj dubinskoj sondi crnjanskijevski liričan.“  (Gradimir Gojer)

„Da li ti imaš pravo da šutiš pred zlom, da li imaš pravo da ne svjedočiš, da li imaš pravo da umjesto tebe govori tvoj strah?“ Esad Kočan

„Ova knjiga je Kočanov kategorički odgovor: nemamo pravo da šutimo pred zlom, nemamo pravo da ne svjedočimo, nemamo pravo dopustiti da naš strah govori umjesto nas!

…Esad Kočan nije astro-fizičar, nego čovjek koji nas podsjeća da živimo samo sada dok još nismo postali prah. Samo sada možemo progovoriti pred zlom; samo sada možemo svjedočiti, samo sada možemo natjerati svoj strah da zamukne i  progovoriti umjesto njega. Ako fizika stiže do praha, Esad Kočan ide mnogo dalje, tamo iza praha, do onog predjela iz kojeg ljudski život crpi sav svoj smisao i svu svoju vrijednost: tamo gdje strah nema pristupa, tamo gdje pravi život nikada ne prestaje.“  (Ferid Muhić)

„U tekstu „Prije čitanja“ autor kaže: „Da vam i to povjerim: riječi između ovih korica – to su moji trenuci nepažnje. To sam ja.“  Kočan je u pravu. Ako ga ne poznajete dovoljno, a želite da proniknete u njegovu suštinu ova je knjiga pravi put da to učinite. Dok je budete čitali znam da ćete, kao što sam i sama, uhvatiti sebe da vam je suza zamutila vid, da ste naglas izgovorili Bravo! ili Sjajno!, biće različitih reakcija, ali nikada nećete ostati indiferentni. I, svi vi ponosićete se svojim Kočanom!“ (Svetlana Broz)

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 17.4.2017. u 09:09