Predstavom “Osvajanje sreće” u Mostaru otvoren 53. MESS

tačno.net
Autor/ica 29.9.2013. u 09:10

Predstavom “Osvajanje sreće” u Mostaru otvoren 53. MESS

Međunarodni festival kazališta 53. MESS otvoren je sinoć na platou ispod Starog mosta u Mostaru velikom europskom koprodukcijom “Osvajanje sreće”, kazališnog redatelja Harisa Pašovića.

Prvi puta u povijesti otvorenje je upriličeno izvan Sarajeva, koji je središnje mjesto svih događanja, iako će se dio predstava moći pogledati i na kazališnim scenama u Mostaru, Goraždu i Visokom.

Predstava “Osvajanje sreće” nastala je u koprodukciji East West Centra Sarajevo, Prime Cut Productionsa iz Belfasta i Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, uz partnerstvo Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Predstava se temelji na knjizi Bertranda Russella a istražuje temu sreće kao i pitanje tko ima pravo biti sretan, čime se nadovezuje na središnju temu ovogodišnjeg festivala, a to je mogućnost ostvarenja sreće u modernom svijetu.

Inače, Festival će ove ugostiti oko 200 domaćih i inozemnih umjetnika, s bogatim programom od 25 predstava iz 18 zemalja. Tijekom Festivala prikazat će se predstave “Booty Looting/Pljačka plijena” Wima Vanderkeybusa (Belgija), “King Size” Christopha Marthalera (Švicarska), “L.I. Lingua Imperii” u kolektivnoj režiji talijanske trupe Anagoor te, među ostalima, hrvatska, čileanska, španjolska, srpska, francuska, američka, norveška i slovenska ostvarenja.

Kao i posljednjih godina, na festivalu će gostovati “najzanimljivije od Latinske Amerike”, poznata kolumbijska trupa “La Maldita Vanidad”, koja će igrati tri tematski povezane predstave, a bit će održano i čitanje “Hamleta” Teatra de los Andes iz Bolivije.

U sklopu programa bit će upriličene i tri studentske radionice te jedan master-class.

Ove godine Festival je uveo jedinstvenu natjecateljsku kategoriju za sve predstave koje načelno pripadaju ranije uspostavljenim kategorijama (World MESS, Mittel Europa, Future MESS, Future MESS IYMT, Balkan (Con)Text), osim predstava za djecu koje nisu natjecateljskog karaktera i predstava iz programa MESS OFF.

Festival će u ponedjeljak 7. listopada zatvoriti predstava “Nedolžni/L’Innocente” u produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i režiji Diega De Bree, nastala po posljednjem djelu filmskog velikana Luchina Viscontija iz 1976., temeljenom na romanu Gabrielea d’Annunzia.

Internacionalni teatarski festival MESS osnovan je 1968. u Sarajevu kao Festival malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije. Održavanje festivala prekinuto je izbijanjem rata u Bosni i Hercegovini, nakon čega ga je uprava festivala preimenovala u Međunarodni teatarski i filmski festival MES Sarajevo, koji 1993. počinje svoj kulturni otpor opsadi Sarajeva. Festival po završetku opsade preuzimaju mladi kazalištarci na čelu s redateljem Dinom Mustafićem, koji je i danas direktor festivala. Festival je obnovljen kao visoka smotra ponajboljih svjetskih kazališnih ostvarenja i do danas se profilirao kao jedno od najznačajnijih teatarskih događanja u regiji, piše fena.

foto: A. A.

tačno.net
Autor/ica 29.9.2013. u 09:10