Premijera dugometražnog dokumentarnog filma Sarajevo simbol građanske hrabrosti

tačno.net
Autor/ica 26.2.2015. u 13:35

Premijera dugometražnog dokumentarnog filma Sarajevo simbol građanske hrabrosti

Dokumentarni film Sarajevo simbol građanske hrabrosti u produkciji NVO Gariwo 2014 premijerno će biti prikazan sutra u kinu Meeting point povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva.

Prisutne će nakon premijere filma prigodnim govorima pozdraviti zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Gradimir Gojer i direktorica NVO Gariwo Svetlana Broz.

Dugometražni dokumentarni film je inspirisan građanima Sarajeva koji su živjeli, bili ranjeni, ubijeni i umrli u Sarajevu za vrijeme opsade grada od 6. 04. 1992. do 29. 02. 1996., kojima je dodjeljena kolektivna nagrada Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost 2012., jer  su iako svjesni rizika kojima se izlažu, svakodnevno u periodu od 1.425 dana iskazivali svoju građansku hrabrost tako što su:

  • Po cijenu najvećeg odricanja i žrtvovanja iskazali svoje, a samim tim i dostojanstvo svog grada. U vremenu kada su doživljavali najveći užas i patnju, sačuvali ponos i kreativnost.
  • U gradu u kojem se četiri godine nije živjelo po ljudskim kriterijumima, pokazali snagu ljudske prirode.
  • Prkoseći patnjama, u zaboravljenom i žrtvovanom gradu opsjednutom hladnoćom, glađu, granatama i beznađem, na svoj, neodoljivo duhovit način stvarali atmosferu jedinstvenu u povijesti svijeta.
  • Uz svakodnevno izlaganje smrtnoj opasnosti, naočigled indiferentne Evrope i svijeta, sačuvali kosmopolitski i olimpijski duh Sarajeva.
  • Sve vrijeme stradanja, kao i sada, branili smisao zajedničkog života svih dobrih ljudi u svom gradu.

Scenarista filma je Svetlana Broz, a režiju potpisuju Mirko Kurilić i Adnan Kapetanović.

tačno.net
Autor/ica 26.2.2015. u 13:35