Preminuo bh. režiser Sulejman Kupusović

tačno.net
Autor/ica 16.8.2014. u 13:33

Preminuo bh. režiser Sulejman Kupusović

FOTO: A. Bajrić Blicko

Nakon duge i teške bolesti, sinoć nešto prije ponoći, u Sarajevu je preminuo poznati bosanskohercegovački režiser Sulejman Kupusović (63), potvrdila je  vršiteljica dužnosti direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu Gordana Hrenovica

Nakon duge i teške bolesti, sinoć nešto prije ponoći, u Sarajevu je preminuo poznati bosanskohercegovački režiser Sulejman Kupusović (63), potvrdila je za AA vršiteljica dužnosti direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu Gordana Hrenovica.

Sulajman Kupusović rođen je 1951. godine u Kladnju, a diplomirao pozorišnu, filmsku, televizijsku i radio režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. godine, te filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu.

Režirao je u teatrima širom bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, te u Rumuniji, Bugarskoj i Turskoj.

Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španiji, Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji, Austriji.

Kupusović je na televiziji realizirao desetak drama, nekoliko serija (“Tale”, “Teversenove bajke…”) i veliki broj dokumentarnih i muzičkih programa. Specijalizirao je teatarsku režiju u Varšavi i Krakovu, 1986. godine.

Kupusovića će bh. publika i šire pamtiti i po pozorišnim predstavama koje je režirao kao što su: “Kralj Lear”, “Propercije”, “Bjesnilo”, “Braća Karamazovi”, “Veliki vezir”, “Gamllet”, “Roman o Londonu”, “Hasanaginica”, “Kidaj od svoje žene”, “Derviš i smrt”, “Hanka”, “Tvrđava”, “Legenda o Ali-paši”, “Balada o Omeru i Merimi”, “Hamlet u selu Mrduša donja ili Hamlet zna što narod ne zna”, radio je i na nekoliko opernih projekata.  Režirao je i prvu bošnjačku operu, “Hasanaginicu”, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 18. marta 2000. U naslovnoj ulozi nastupila je primadona sarajevske Opere Amila Bakšić.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim teatarskim i televizijskim festivalima.

tačno.net
Autor/ica 16.8.2014. u 13:33