Preminuo legendarni muzičar Čak Beri

tačno.net
Autor 19.3.2017. u 10:19

Preminuo legendarni muzičar Čak Beri

Legendarni gitarista Čak Beri (Chuck Berry), koji je važio za rodonačelnika ranog rokenrola, preminuo je u subotu u 90. godini, objavili su svetski mediji pozivajući se na policiju američke države Mizuri (Missouri).

Policija Okruga Sent Čarls potvrdila je smrt Čarlsa Edvarda Andersona Berija seniora i navela da je porodica zamolila za privatnost tokom perioda žalosti, objavio je list Gardijan.

Karijera Čaka Berija trajala je više od sedam decenija. “Gardijan” navodi da je legendarni gitarista spojio bluz i sving u novi muzički fenomen. Korišćenjem gitarskih soloa napravio je veliki uticaj na kasniju rok muziku.

Među njegovim najvećim hitovima ističu se “Roll Over Beethoven”, “Rock and Roll Music”, “Maybellene” i Johnny B. Goode” koja je je jedna od najobrađivanijih pesama u istoriji muzike.

Nagradu Gremi za životno delo dobio je 1984. godine i jedan od prvih ljudi koji su postali članovi Rokenrol kuće slavnih 1986. godine.

Prošle godine izjavio je da će izabaciti prvi album za četiri decenije. Posvetio ga je svojoj supruzi Temeti “Todi”.

Rođen je 18. oktobra 1926. godine u Sent Luisu.

Odrastao je u porodici srednje klase, a gitaru je u ruke prvi put uzeo 1926. godine. Kao tinejdžer je uhapšen zbog pokušaja krađe i tri godine je zbog toga proveo u popravnom domu.

Nakon toga radio je u fabrici u Dženeral motorsu.

Muzici se u potpunosti vratio tokom pedesetih kada je sa bubnjarom Ebijem Hardingom i klavijaturistom Džonijem Džonsonom formirao trio. Sa njima se probijao kroz noćne klubove u Sent Luisu, a u isto vreme radio je kao frizer.

Jedna od ključnih godina za njegovu karijeru bila je 1955. kada je upoznao bluz muzičara Madija Votersa i producenta Leonarda Česa u Čikagu. Tokom te decenije snimio je neke od svojih najvećih hitova među kojima su Roll Over Beethoven, Johnny B Good, Maybellene i School Day.

Njegova muzika imala je veliki uticaj na brojne muzičare, kao i na čitav rokenrol.

RSE

tačno.net
Autor 19.3.2017. u 10:19