Princ iz moje ulice – nova predstava Nedžada Maksumića

tačno.net
Autor/ica 6.7.2016. u 09:23

Princ iz moje ulice – nova predstava Nedžada Maksumića

Djeco, neka se čuje vaš smijeh dok gledate u lice onih koji vas dijele na bogate i siromašne, na važnije i one manje važne, na voljenije i one manje voljene. Neka vaš smijeh bude glasan, da vas dobro čuju!

U petak, 8. jula/srpnja u 20 sati u Pozorištu lutaka Mostar bit će izvedena nova predstava u režiji Nedžada Maksumića  – Princ iz moje ulice.

nedzad1

Nedžad Maksumić

SLOVO O PREDSTAVI

Predstava „Princ iz moje ulice“ postavlja mnoga pitanja, ali nema moć da ponudi konačne odgovore. Pokušava djecu podučiti pravdi i stati na stranu one nemoćne i ni od koga zaštićene djece koja se sama ne mogu i ne znaju odbraniti. Odbraniti se od onih sve prisutnijih mladih nasilnika, njihovih bezosjećajnih vršnjaka, koji za sebe misle da su bolji od drugih, da su iznad drugih, da su važniji od drugih. Ili ih roditelji odgajaju da o sebi tako misle.

Ovo je čudno vrijeme u kojem, barem naizgled, sve ima svoju cijenu. U ovom vremenu sve su brojniji oni koji vjeruju kako se sve može kupiti i prodati, koji vjeruju kako je važnije koliko neko ima u džepu, nego koliko ima u glavi ili u srcu. Ako takva razmišljanja budu prihvaćena u našim školama, mnoga će se djetinjstva pretvoriti u tihu patnju. Upravo škole i školska dvorišta su mjesta gdje se često, mnogo češće nego što mislimo, odvijaju te neravnopravne bitke između nasilnika i njihovih žrtava. Upravo o tome pokušava progovoriti ova predstava.

Ali, nismo htjeli napraviti predstavu bez nade. Ni predstavu bez smijeha. Nada nam treba da bismo bili hrabriji. Smijeh da bismo bili jači.

Djeco, neka se čuje vaš smijeh dok gledate u lice onih koji vas dijele na bogate i siromašne, na važnije i one manje važne, na voljenije i one manje voljene. Neka vaš smijeh bude glasan, da vas dobro čuju, kazao je autor predstave, režiser i glumac Nedžad Maksumić. 

13557696_10209110746116428_9094034505314943589_n

Igraju:

Diana Ondelj-Maksumić (Pripovjedačnica 1, Učiteljica i Mama)

Nermina Denjo (Pripovjedačnica 2, Svijetla Strana i Uspavana ljepotica

Serđo Radoš (Pripovjedač, Tamna Strana i Tata)

Igor Vidačković (Princ)

Nedžad Maksumić (Čovjek sa psom i Julio Jorge Tulio Fulio de Caramba v Carambita ustvari Sabitović Šefko, zvani “Slatka pita”)

tačno.net
Autor/ica 6.7.2016. u 09:23