Program galerije Collegijum artisticum za 2013. godinu

tačno.net
Autor/ica 4.1.2013. u 20:30

Program galerije Collegijum artisticum za 2013. godinu

Danas je u prostorijama Collegium Artisticum održana press konferencija na kojoj su direktorica Gordana Anđelić-Galić, kustosica Branka Vujanović te član upravnog odbora Alija Hafizović Haf predstavili  ostvareni program galerije Collegium artisticum u 2012. godini i najavili plan za 2013. godinu.

Direktorica galerije Collegium artisticum gospođa Anđelić-Galić naglasila je da je u 2012. godini galerija ostvarila planirani program, koji uključuje 22 izložbe, uz brojne prezentacije i promocije knjiga u Klubu Collegium artisticum. U pripremi je godišnji katalog u kojem će biti prezentovan cjelokupni program 2012.

U obraćanju novinarima historičarka umjetnosti i kustosica galerije Collegium artisticum gđica. Branka Vujanović naglasila je da je u 2013. godini planirano sedam samostalnih izložbi bh. umjetnika/ca.

„U januaru započinjemo sa izložbom crteža i video radova Nusreta Pašića; u martu u Klubu Collegium artisticum biće izložene grafike Hasana Čakara iz ciklusa Urbanus; u maju, uoči Đurđevdana, očekuje nas izložba fotografija koje bilježe život romske populacije u Evropi na prelazu vijekova (autor je Nihad Nino Pušija, koji posljednjih 20 godina živi u Berlinu, a izložbu je omogućio SCCA Sarajevo); takođe u maju slijedi izložba slika Muhameda Kafedžića; u junu će biti priređena retrospektiva produkt-dizajnera i profesora Saliha Teskeredžića; u avgustu pripremamo specijalno iznenađenje: izložbu/modnu reviju kreacija modne dizajnerke Ljiljane Majkić, dobitnice Grand Prix nagrade na izložbi Collegium artisticum 2012; u septembru slijedi izložba Radenka Milaka (u saradnji sa Gradskom galerijom Bihać) „.

Pored samostalnih izložbi bh. umjetnika u 2013. godini u galeriji  Collegium artisticum možemo očekivati veliki broj grupnih selektorskih  i  tematskih izložbi poput izložbe pod nazivom Inicijacija u autorskoj koncepciji Jusufa Hadžifejzovića. Na izložbi će, pored novog ciklusa slika Jusufa Hadžifejzovića, biti izložene slike umjetnika mlađe generacije koji na različite načine pristupaju apstraktnom i asocijativnom slikarstvu.

Festival Sarajevska zima galerija Collegium artisticum započinje 7. februara izložbom 9 korejskih umjetnika u organizaciji NINE DRAGON HEADS.

U martu 2013. godine očekuje nas izložba Miraz koja predstavlja prvu poslijeratnu generaciju umjetnica u selekciji Dunje Blažević. Izložba je dio projekta Žensko naslijeđe – doprinos jednakosti u kulturi čiji je nosilac Centar za ženske studije iz Zagreba, a partnerske organizacije su: Centar za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centar za savremenu umjetnost Sarajevo (SCCA).

April je posvećen tradicionalnoj izložbi «Collegium artitsicum 2013» članova ULUPUBIH, ULUBIH, AABIH povodom 6. aprila, Dana oslobođenja.

U okviru dana Kantona Sarajevo, u maju 2013. godine, Collegium artisticum priprema Majsku izložbu mladih na kojoj će biti selektovani radovi umjetnika koji su diplomirali na Akademiji likovnih umjetnosti u 2012. godini.

Program Art/bitraža u 2013. godini Collegium artitsicum  nastavlja sa propitivanjem problema savremene umjetnosti, arhitekture i dizajna  u Bosni i Hercegovini,  a pored toga, u toku godine, program Art/bitraža će obuhvatiti diskusije na teme: «Novi urbicid», «Umjetnost i privreda», «Umjetnost, mediji i kritika».

S obzirom na predstavljeni plan za 2013 godinu u galeriji Collegium artitsicum  možemo očekivati kvalitetan i raznovrstan kulturni program.

Tekst i foto  Predrag Blagovčanin tacno.net

tačno.net
Autor/ica 4.1.2013. u 20:30