Odgođena promocija knjige Al Tempo prof.dr. Esada Bajtala u Mostaru

tačno.net
Autor/ica 9.1.2017. u 11:24

Odgođena promocija knjige Al Tempo prof.dr. Esada Bajtala u Mostaru

Promocija knjige prof.dr. Esada Bajtala se odgađa zbog vremenskih neprilika. O novom terminu javnost će biti obaviještena naknadno.

Centar za kritičko mišljenje i portal Tačno.net organiziraju promociju knjige Al Tempo prof.dr. Esada Bajtala u Mostaru.

Promocija će se održati u srijedu, 11.01.2016. u 19 sati u kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru.

O knjizi će uz autora govoriti prof. dr. Slavo Kukić, Vehid Šehić i Amer Bahtijar.

 altempo

Foto: klix

Knjiga je zbirka javnih nastupa i tekstova Esada Bajtala, a prema riječima autora, posvećena je bh. stvarnosti i nastala je iz potrebe da kaže ono šta misli o toj temi.

“Profiliran mislilac sa ugledom i autoritetom, Esad Bajtal se odaziva na brojne pozive širom Bosne da bude uvodničar na nijansiranim skupovima sa profiliranim temama. Brojni tekstovi u ovoj cjelini to potvrđuju, uključujući izgovorene riječi na promocijama. Vjerujem da će poznavaoci imena i djela profesora Bajtala ovu zbirku njegovih studija, naprosto njegovu pisanu riječ u novoj kompoziciji kao cjelinu čitati sa razumijevanjem i zadovoljstvom, potvrđujući svoje stavove, bruseći svoje kriterije i ocjenjujući njezinu poruku u duhu nasušne racionalizacije i humanizacije kojoj alternativno ne poznajem neki drugi put.

I na kraju, da se vratimo zadaći prevođenja podnaslova ovog rukopisa profesora Bajtala: Psychographía pseúdologíae phantásticae – RAZUMSKI OPIS POJAVLJENOG LAŽNOSLOVA. Bajtalov obračun sa pojavljenim decenijskim i milenijskim lažima i zločinima nad čovjekom i čovjeku vrijednim, bilo radi čega, dokazuje među drugim apsurdima i totalnu apsurdnost makijavelističke teze da cilj posvećuje sredstva. Ta teza je sa Bajtalovog stanovišta besmislena i zbog toga što njegove svetinje: OSOBNOST IDENTITETA GRAĐANINA zapostavlja uime univerzalija koje nikada nisu kadre misliti POSEBNOST no je u značenju ličnosti i personalnosti podređuju kolektivnoj logici i dijalektici totaliteta. Rasudna moć mislioca potvrđuje INDIVIDUALNOST, poznaje i priznaje individualnost i unutar kolektiva, insistira na SLOBODAMA SA OBLIGACIJAMA na djelovanje usklađeno sa vrednotama koje čovjeka čine privilegiranim bićem u kosmičkim razmjerama.”

Iz predgovora: Akademik Vladimir Premec

Plakat_Bajtal

tačno.net
Autor/ica 9.1.2017. u 11:24