Promocija knjige Ive Anića: Mirisalo je na Feral

tačno.net
Autor/ica 3.5.2016. u 12:19

Promocija knjige Ive Anića: Mirisalo je na Feral

Večeras sam nakon dugo godina imao ponovo osjećaj da sam u Splitu, zaključio je promociju četvrte knjige Ive Anića pod radnim nazivom «Kolumnistički manifest» Predrag Lucić digavši na noge djestotinjak okupljenih splićana. Ni prohladna večer nije spriječila goste i prijatelje da se nađu u kavani «Ovčice» u kultnom mjestu i okupljalištu generacije osamdesetih i čuju riječi svojih pisaca, svojih kolumnista.

 Kolumnizam je jedna od najvećih tekovina ovoga naroda, a kolumnisti su njegovi najveći sinovi, otpočeo je Anić uz salve smijeha večer koja je, kako je ustvrdio naš proslavljeni pisac i direktor Pričigina Nebojša Lujanović, mirisala na Feral.

Feral Tribune iako davno ugašen svijetli nesmanjenom žestinom u svima nama, nastavio je Predrag Lucić nadovezavši se na Anićevo konstataciju da je posveta ove knjige feralovcima zapravo posveta njegovoj drugoj familiji. Kada te netko trideset godina uči pravdi, poštenju, hrabrosti i časti, takve ljude možeš s pravom nazvati drugom porodicom, kazao je Anić.

Da je mirisalo na Feral potvrdio nam je i Viktor Ivančić koji je promociju pratio iz publike u društvu Vladimira Matijanića i Dragana Markovine koji će biti Anićev moderator na promociji knjige u Mostaru koja se očekuje uskoro pod promotorstvom portala Tačno. net za kojeg Anić piše iz tjedna u tjedan i sa kojeg su zapravo kolumne i sabrane da bi ih uvezali u jednu beskompromisnu i hrabru zbirku. Sam portal Tačno.netocjenio je kao jedan od najvažnijih neovisnih i slobodnih medija u regiji Boris Pavelić, još jedan najavljen gost promocije koji je stigao iz Zagreba. Naš novinar godine sa svojom knjigom godine «Feral Tribune Smijeh slobode» burno pozdravljen od okupljenih splićana prokomentirao je nedavne događaje oko komemoracije u Jasenovcu i novinarskih sloboda koje nikada nisu bile ugroženije nego danas.

Ignoriranje ovakvih događaja i promocija sve nam jasno govori, ustvrdio je Boris Pavelić nadovezujući se na Anićevo izlaganje o razlozima objavljivanja nove knjige koji sežu točno godinu dana unazad kada je krenula hajka na bivše novinare Ferala, konkretno Borisa Dežulovića koji je porukom pozdravio sve okupljene na promociji.

Priprema preuzimanja vlasti kroz vodeće medije upravo se odvijala kroz čistke nepoćudnih kolumnista, uglavnom bivših feralovaca i to duboko u mandatu bivše vlade, ustvrdio je Anić zaključivši da je aktualna vlast točno znala odakle im prijeti prava opasnost kao i činjenicu da preuzima vlast u državi što je posebno porazno.

Predrag Lucić nas je poveznicama sa Mostarom uveo u prvo poglavlje knjige nazvano «Pionir» kroz same utakmice između Hajduka i Veleža i onu posebno upitnu protiv OFK Beograda kada je Hajduk postao prvakom bivše države spomenuvši kako su baš iza tog revanša u Mostaru iduće godine nastale neraskidive veze između dva grada i između samih navijača dva kluba. Pamtim cijele tribine u crveno, kazao je Lucić sa dozom nostalgije čitajući odlomak još jedne priče iz prvog poglavlja koja ga je, kako je rekao, mirisima i atmosferom vratila u djetinjstvo i u sličnu «butigu» koju je opisao Anić.

Moderator večeri Nebojša Lujanović ponovo je nasmijao okupljene aludirajući na tipične Feralovske provokacije, od same naslovnice knjige do činjenice da im on, kao moderator i bosanac vodi tako naglašenu splitsku večer. Nostalgija i žal za Splitom kojeg više nema provlačila se i kroz drugo poglavlje nazvano «Omladinac» u kojem nam Anić opisuje svoje adolescentske godine osamdesetih uz aktualne teme i likove među kojima je dominirao nedavno i tragično preminuli vođa Torcide Žan Ojdanić.

 Fašizam je najveće zlo i sramota o kojoj treba jasno i glasno govoriti, ustvrdio je Boris Pavelić i uveo nas u poglavlje «Kolumnist» kojeg nekoliko važnih tekstova upravo ukazuje na porast ksenofobije i rasizma posebno u mlađoj populaciji za čiji uzrok, složili su se svi kolumnisti treba tražiti krivce u aktualnim ministrima kao i u onom «ali» koje uglavnom služi kao opravdanje za ekcese kojima su svi prisutni Anićevi gosti nazočili upravo na Pričiginu.

Napad na Antu Tomića i Feđu Klarića Anić je ocijenio napadom na Split u svoj njegovom značenju i  simbolici. Split kao grad slobodnih ljudi, antifašistički grad Europskih prvaka, multikulturalni grad nažalost živi još samo u onom građanskom dijelu koje još uvijek drži do svoje kulture i do svojih pisaca, kazao je autor pozdravljen od okupljenih koji ni nakon dva sata nisu doveli u pitanje smisao niti razloge ukoričenja stotinu tematski različitih kolumni koje sve imaju isti predznak, a to je Split koji polako nestaje i gubi svoj identitet.

Na brojne upite iz publike, posebno Predragu Luciću i Borisu Paveliću o novom i mogućem okupljanju feralovaca obojica su ustvrdila da je novi Feral itekako moguć ako ga pokrenu mlade snage potpomognute starim lavovima koji im neće okrenuti leđa.

Večeras sam nakon dugo godina imao ponovo osjećaj da sam u Splitu, zaključio je promociju četvrte knjige Ive Anića pod radnim nazivom «Kolumnistički manifest» Predrag Lucić digavši na noge djestotinjak okupljenih splićana. Ni prohladna večer nije spriječila goste i prijatelje da puni dojmova izađu iz kavane «Ovčice» tog kultnog mjesta i okupljališta generacije osamdesetih i zaključe kako njihov grad još uvijek postoji i itekako pruža otpor svim nametnutim vrijednostima i reviziji povijesti.

Mirisalo je na Feral, ustvrdio je Nebojša Lujanović i zaključio večer uz obećanje da će Pričigin 2017. još više približiti Splitu i njegovom stvarnom identitetu.

tačno.net
Autor/ica 3.5.2016. u 12:19