Promovirana knjiga Tomislava Jakića u BiH: Nisam zavijao s vukovima

tačno.net
Autor/ica 18.12.2013. u 12:51

Promovirana knjiga Tomislava Jakića u BiH: Nisam zavijao s vukovima

Prošlog tjedna promovirana je knjiga Tomislava Jakića: “Nisam zavijao s vukovima u Sarajevu i Tuzli.

U  prostorijama Mediacentra u Sarajevu održana je promocija knjige Tomislava Jakića: “Nisam zavijao s vukovima”. Radi se zapravo o drugom dopunjenom izdanju koje je objavio NVO Gariwo. O knjizi su govorili Svetlana Broz, Gradimir Gojer, Amer Tikveša, fra Marko Oršolić, te sam autor.

Knjiga je autorovo svjedočanstvo o tri perioda Hrvatske: O Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, nakon njega, te nakon stjecanja samostalnosti.

Autor za knjigu kaže da je nastala kao izraz jednog nemoćnog protesta protiv onoga što on zove „novokomponirana povijest“. Rekao je da „u Hrvatskoj još uvijek vlada šutnja, a ta šutnja onih koji znaju, a neće da govore bio je razlog da ja napišem ovu knjigu. Ja sam svoju građansku dužnost obavio.“

Amer Tikveša istakao je da je knjiga bitna prije svega zbog dekontaminacije javnog prostora, ne samo Hrvatske, nego i susjednih zemalja. U njoj se prelamaju autobiografski žanr, politička biografija i memoaristika, što je čini dodatno zanimljivom.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić u svom uredu u Sarajevu susreo se sa gospodinom Jakićem prije promocije knjige. Jakić je objavljivanje svoje knjige objasnio njegovom ličnom potrebom za borbom protiv historijskog revizionizma koji u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja ne jenjava. Gradonačelnik Komšić je pokazao izuzetno interesovanje kako za knjigu tako i za temu kojom se ona bavi te izuzetan nivo poznavanja problematike kao i stanja u različitim oblastima hrvatskog društva.

Vi, mladi novinari, ste moja nada

Na  Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Jakić je održao predavanje studentima. Na predavanju su govorili Lejla Turčilo koja je pozvala prisutne, prije svega studente master studija Odsjeka za komunikologiju da budu slobodni da diskutuju i postavljaju pitanja Tomislavu Jakiću, te Svetlana Broz i govorila o ogromnoj pažnji koju je djelo Tomislava Jakića uživalo u zajedničkoj državi, kao i o bogatom iskustvu, znanju i značaju koje se uz njegovo ime veže danas. Gospodin Jakić se studentima žurnalistike obratio prvenstveno kao novinar i govorio iz iznimnog dugogodišnjeg iskustva. Govorio je o ozbiljnosti i odgovornosti koju nosi novinarski posao, o hrabrosti koju je neophodno imati da bi se taj posao kvalitetno radio, ukazao je na zamke modernog novinarstva, pritiske koji postoje, načinima dostojnog opstajanja u struci.

 

Tuzlanska promocija knjige Tomislava Jakića

Unuče, govorio mi je djed, kada si s vukovima, moraš s njima i zavijati, s tom rečenicom Tomislav Jakić počinje svoju knjigu “Nisam zavijao s vukovima”, u kojoj u zamišljenom razgovoru sa mrtvim djedom, kojeg nije poslušao, kaže i ovo: „Dragi, dida, hvala ti na savjetu. Mislio si dobro. Znam da jesi. Ali, eto, ja s vukovima nisam zavijao.“

Odbijanje da zavija s vukovima, životna je priča autora knjige, knjige sjećanja, i to sjećanja na dvije države, Jugoslaviju i Hrvatsku, iz ugla intelektualca rođenog 1943. godine u Zagrebu, koji je kroz svoj životni poziv – novinarstvo, imao priliku biti sudionikom i posmatračem prelomnih trenutaka jednog vremena. Spoljnom politikom bavio se kao novinar gotovo 25 godina, bio je i savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Meića, u dva mandata, pa je jasno koliko je toga što Tomislav Jakić ima za reći.

Knjiga je napisana u prvom licu jednine, jer, prema riječima autora, forma „Ja“ jedino osigurava vjerodostojnost.

– Pisao sam o onome što sam vidio, što sam neposredno čuo, u čemu sam sudjelovao. Činjenice ostaju činjenice i u tom smislu, ne bez razloga, ponavljam kroz tekst nekoliko puta izreku: „Tako je bilo, baš tako“. A kako će neko te činjenice interpretirati, to je njegova stvar. Ja sam ponudio svoju interpretaciju, s tim što je ona subjektivni element ove priče o „mom vremenu“ za koju sam nastojao da bude maksimalno objektivna, riječi su autora.

Uz autora, u Međunarodnoj galeriji portreta o knjizi su govorili i Vehid Šehić, Gradimir Gojer, Amer Tikveša i Marko Oršolić, dok je promociju moderirala Svetlana Broz.

Više nego o samoj knjizi govorilo se o Tomislavu Jakiću, njegovom profesinalnom i poštenom odnosu, prije svega prema sebi, a onda i prema drugima. Kao građanin Hrvatske po mnogima pokazao je hrabrost, kroz dugu karijeru i dvije države u kojima je živio i radio, nije mijenjao stavove. Kako sam kaže, ljubomorno je čuvao slobodu da misli svojom glavom.

– Nikada nisam htio zavijati s vukovima. Nikada nisam želio biti član čopora. Slobodu da mislim vlastitom glavom ljubomorno sam čuvao i branio. I povremeno plaćao cijenu te slobode. U tim bih se situacijama neizostavno prisjećao davne šetnje sa djedom i njegovih riječi. I nisam požalio, uprkos svemu, što ga nisam poslušao. A znajući kakav je zapravio bio, mogao bih se okladiti da mi ne bi zamjerio, piše u uvodnom dijelu Tomislav Jakić.

U zgradi Općine Tuzla, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla Jozo Nišandžić i zamjenica predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tuzla Nada Mladina susreli su se  sa gospodinom Tomislavom Jakićem ističući da je gospodin Stjepan Mesić veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i da je velika čast biti sudionikom promocije knjige jednog od njegovih najbližih saradnika. Gospodin Jakić je potvrdio privrženost bivšeg predsjednika Republike Hrvatske gospodina Stjepana Mesića Bosni i Hercegovini i njegovo zalaganje za očuvanje njene cjelovitosti. Naglasio je da knjiga odražava njegov subjektivni pogled na određene događaje, ali da su sve činjenice navedene u njoj stvarne.

Na Filozofskom fakultetu u Tuzli Tomislav Jakić je također održao predavanje studentima žurnalistike. Posebno interesantan dio izlaganja se odnosio na pritiske koje su mediji trpili u bivšoj državi i pritiske koje trpe danas. Dok je nekad postojala jedna instanca moći, ona politička, koja je vršila pritiske, danas je mreža moći mnogo šira i odnosi se na politiku, vlasnike medija, finansijere, oglašivače i mnoge druge.

tačno.net
Autor/ica 18.12.2013. u 12:51