Promocija romana Alena Meškovića: Ukulele jam

tačno.net
Autor/ica 19.4.2016. u 11:33

Promocija romana Alena Meškovića: Ukulele jam

Izdavačka kuća Buybook s ponosom predstavlja novi roman Ukulele jam, danskog autora bosanskohercegovačkog porijekla Alena Meškovića. Autor kojeg strani listovi porede sa Salingerom, Knausgårdom i Hornbyjem, stiže u Sarajevo na promociju svoga prvog naslova objavljenog u bh. izdanju.

Roman simbolično svrstan u Buybookovu biblioteku Savremena bh. književnost, već je našao svoje mjesto u okviru savremene danske književnosti. Opisan kao zanimljiva, duhovita i tragikomična lektira, Ukulele jam preveden je na njemački, hrvatski, slovenački i srpski jezik, a u pripremi su mađarsko, češko, englesko i makedonsko izdanje. Po romanu se u Njemačkoj sprema pozorišna predstava, a u Danskoj upravo izlazi samostalni nastavak – roman Šator za jednu osobu.

Alen Mešković je rođen 1977. godine u Derventi. Od 1992. do 1994. živio je u Hrvatskoj kao izbjeglica, a nakon toga odlazi u Dansku. Tamo objavljuje zbirku pjesama Prvi povratak (2009) i roman Ukulele jam (2011), za koji dobija trogodišnju stipendiju Državnog fonda za umjetnost. Njegov drugi roman Šator za jednu osobu, izlazi u Danskoj sljedećeg mjeseca.

Promocija knjige u prisustvu autora održat će se u okviru specijalog programa “Proljeće u Buybooku” u četvrtak, 21. 4. 2016. u 20:00 sati.

Autora će na promociji predstaviti Kristina Ljevak i prema njenim riječima Mešković nas uvodi u prostor pravog djetinjstva u pogrešnom vremenu. “U svoj literarni svijet Mešković čitaoca uvodi snažno stvarajući od njega saveznika koji ga bodri u svim njegovim velikim i malim avanturama, bilo da je riječ o skoku sa najviše stijene kako bi zadivio strane turistkinje ili prvom seksualnom iskustvu u napuštenoj kući predratne jugoslovenske zvijezde televizijskog programa za djecu. Miki je takav da ćete ga poželjeti uzeti za ruku ili potapšati po ramenu i reći mu da će sve biti u redu. Da sve prolazi, pa čak i rat i izbjeglištvo“, navodi Kristina Ljevak. Pored nje na promociji će govoriti Goran Samradžić. Nakon promocije autor će potpisivati knjige i družiti se s gostima, učesnicima i posjetiocima “Proljeća u Buybooku“.

Alen Mešković je obradio i autorizovao prevod knjige, a njeno objavljivanje pomogao je Danski umjetnički savjet. Knjiga je dostupna po cijeni od 19,00 KM u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba. Na promociji i u danima trajanja “Proljeća u Buybooku“, knjiga je dostupna po promotivnoj cijeni.

pozivnica-Ukulele

tačno.net
Autor/ica 19.4.2016. u 11:33