Promocija zbirke poezije Dijale Hasanbegović „Neće biti djece za rat“

tačno.net
Autor/ica 28.5.2017. u 18:03

Promocija  zbirke poezije Dijale Hasanbegović „Neće biti djece za rat“

U izdanju IK „Vrijeme“, Zenica, objavljena zbirka poezije Dijale Hasanbegović, pod nazivom „Neće biti djece za rat“. Knjiga je izišla u okviru biblioteke „Nova osjećajnost“, zajedno sa još dvije zbirke: „Ježene kožice“ Darka Cvijetića i „Gutač nula“ Vuka Rodića. Urednik biblioteke je Marko Tomaš.

„Neće biti djece za rat“ je prvijenac spisateljice koja živi u Sarajevu, radi kao freelance novinarka i kolumnistica za Urban Magazin. Sam naslov sugerira snažnu i tešku tematiku, na momente veoma mračnu estetiku, a bavi se pitanjima prošlosti, traume, odnosa unutar obitelji, među ljudima stiješnjenim u iste mračne prostore, u potrazi za tračcima svjetla. U knjigu je utkano i autoričino osobno suočavanje s prošlošću, izraženo jezikom koji je na momente kolokvijalan, a na momente podsjeća na uspavanku ili epsku poeziju.

“…Ova je zbirka zatamnjeno srce koje ne odustaje od svjetla. Već sa čitanjem prve pjesme postaje kristalno jasno da je ona rijetka kombinacija upravo spomenutog. Sretan sam što postoji i što znam gdje je mogu naći. I kad god se osjetim dovoljno snažnim za svoje strašnije svjetove i njihove mrakove, prenosit ću im stih jedne od pjesama iz ove zbirke. Činit ću to kao ultimativnu poruku i jednu sasvim ličnu prijetnju: Ne dam djecu za rat!“, napisao je o zbirci pjesnik Mehmed Begić.

Promocija knjige „Neće biti djece za rat“ održaće se u Zvonu (Obala Maka Dizdara 10) u utorak, 30. maja u 21:00.

Sudjeluju autorica Dijala Hasanbegović i urednik Marko Tomaš.

tačno.net
Autor/ica 28.5.2017. u 18:03