PROMOVIRANA KNJIGA ŠUKRIJE MEHOLJIĆA: DVADESET GODINA KASNIJE

Halil Džananović
Autor/ica 28.11.2015. u 16:14

PROMOVIRANA KNJIGA ŠUKRIJE MEHOLJIĆA: DVADESET GODINA KASNIJE

Povodom Dana državnosti  BiH nj.e. ambasador Emir Poljo je organizovao svečani prijem za građane BiH 25.11.2015 u Ambasadi u Oslu.

U kulturnom dijelu programa, kojeg je organizovalo Kulturno drustvo Bošnjaka Norveške “Preporod” održana je promocija knjige Šukrije Meholjića pod naslovom. “20 godina poslije/ years later”.

Promotor je bio akademik (norveški i bosanski) dr. prof. Svein Mønnesland.

U svom uvodnom obraćanju ambasador Emir Poljo je naglasio velike pohvale Meholjićevom dvodecenijskom radu na istini i nezaboravu bh. ratne golgote sa fokusom na srebrenički genocid, što je krunisano ovom značajnom i važnom knjigom.

ON MENI NEMA BOSNE

Promotor Svein Mønneslad je u svom nadahnutom govoru, između ostalog, istakao da je autor Šukrija Meholjić svojim karikaturama u ovoj unikatnoj knjizi, jer ne postoji ovakav tip knjige na ovu temu, uspio do kraja razgolititi istinu o nesavjesnim svjetskim i bh. političarima, agresiji na BiH, zločinima i zločincima te Haškom tribunalu. Također je podvukao da je veoma bitno da postoji jedna ovakva knjiga koja je i dokument, i podsjetnik i opomena na jedno crno razdoblje bh istorije.

U razgovoru sa autorom prof. Mønnesland je postavio i pitanje: “Poznato je da vi gos. Meholjić i pišete i crtate karikature na temu rata u BiH. Šta mislite da li pisana riječ ili karikatura više kazuje?” I za pismeno izražavanje kao i za crtanje karikatura čovjek mora biti bar malo obdaren, jer su i jedna i druga forma komponente umjetnosti.

– To je tačno da ja koristim obadva načina izražavanja, ali ipak preferiram karikaturu nad pisanom riječju, jer današnji tempo života modernom čovjeku ostavlja vrlo malo vremena za čitanje dugih tekstova, dok im je karikatura dobra alternativa jer se ona “čita” u sekundi a zamjenjuje na hiljade riječi, odgovorio je Meholjić.

sreb SadakaCity

Nakon promocije upriličena je i prodaja knjige u humanitarne svrhe. Autor je izjavio da sav prihod od prodatog tiraža poklanja fondu “Djeca Srebrenice” tj. za stipendiranje djece iz Srebrenice koja su u ratu izgubila oba roditelja.

Svečanosti je prisustvovalo više od 150 bh građana i prijatelja BiH.

Halil Džananović

Halil Džananović
Autor/ica 28.11.2015. u 16:14