Prvi put u 17 godina Grand-prix

tačno.net
Autor/ica 8.10.2013. u 11:17

Prvi put u 17 godina Grand-prix

Nakon što se sinoć u ponoć zvanično spustila zavjesa na 53. Internacionalni teatarski festival MESS, Dino Mustafić, Selma Spahić i Giorgio Ursini jutros su rezimirali ovogodišnji i najavili 54. Festival MESS.

Istaknuto je da je programski ovo bio jedan od najboljih festivala u proteklih nekoliko godina i da su dvorane bile pune. Festival se prvi put u historiji otvorio izvan Sarajevu, u Mostaru, i to ambijentalnom predstavom ispod Starog mosta „Festival se na najbolji način vratio svojim korijenima. Mislim da smo kreirali jako dobar balans između velikih imena i mladih autora“, rekao je Dino Mustafić direktor Festivala.

Giorgio Ursini, jedan od glavnih selektora istakao je trud koji se ulaže da bi Festival svake godine bio bolji, ali da je zbog finansijskih okolnosti to jako teško. „Želja nam je naredne godine dovesti velike trupe i to sa svih kontinenta. Sigurni smo da će program biti jako bogat, jer sad već znamo da se na Festival vraća Amerika, imat ćemo prvu predstavu iz Japana, a zastupljena će biti i Afrika, kao i Orijent“, najavio je Ursini napominjući kako se svake godine na završnoj press konferenciji potencira pitanje finansiranja koje diktira dinamiku pripreme slijedećeg festivala.

Kao selektorica Festivala, Selma Spahić također je podcrtala da je ove godine viđena pažljivo birana selekcija, u korelaciji sa temom Festivala, te kako su bez sumnje mladi umjetnici i umjetnice inicijatori promjena i inovacija u pozorištu. «Posebno nas raduje da je prvi put u 17 godina regionalna predstava osvojila Grand-prix čime je  dugogodišnja tendencija da regionalnu produkciju stavimo u fokus svjetskih teatarskih zbivanja urodila plodom», zaključila je Spahić.

Dino Mustafić je najavio 54. Internacionalni teatarski festival MESS „Naredni festival će se održati od 03. do 12. oktobra 2014. godine. Naredne godine Sarajevo obilježava jubilej 100 godina od početka I svjetskog rata i u skladu s tim tema rata i mira će biti zastupljena“, najavio je Mustafić, te dodao da bi festival trebalo da otvori Thalia teatar iz Hamburga sa svojim «Faustom», a zatvorit će ga Needcompany svojom predstavom «Market place».

tačno.net
Autor/ica 8.10.2013. u 11:17