Rektor Univerziteta u Tuzli posjetio IFIMES

tačno.net
Autor/ica 20.9.2013. u 11:02

Rektor Univerziteta u Tuzli posjetio IFIMES

LJUBLJANA, 19. septembar 2013 – Direktori Međunarodnoga instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Bakhtyar Aljaf i mr.sc. Zijad Bećirović, danas su primili rektora Univerziteta u Tuzli prof. dr. Envera Halilovića.

Direktori su predstavili djelovanje instituta i projekte, koje institut realizira na Bliskom istoku i Balkanu sa posebnim naglaskom na Bosni i Hercegovini i državama Bliskog istoka gdje vide mogućnost za suradnju Univerziteta u Tuzli u Iraku i Kuvajtu posebno na području tehnoloških i tehničkih znanosti.

Rektor dr. Halilović, koji trenutno predsjedava asocijacijom univerziteta regije Alpe-Adria, predstavio je Univerzitet u Tuzli i aktivnosti koje su usmjerene u smjeru snažne integracije tog univerziteta u širem evropskom prostoru. Mogućnosti suradnje i prisutnosti tuzlanskog univerziteta u Iraku i Kuvajtu predstavljaju mogućnost koju treba sa posebnom pažnjom proučiti i pronaći adekvatni način za prisutnost univerziteta u tim državama, ocijenio je rektor Halilović.

U dužem razgovoru sugovornici su razmijenili poglede o mogućnostima suradnje Univerziteta u Tuzli i Međunarodnog instituta IFIMES i dogovorili su se, da uskoro razgovori o suradnji budu nastavljeni i da se suradnja potvrdi potpisivanjem memoranduma o razumijevanju i suradnji između ove dvije institucije.

Rektor Halilović je na kraju razgovara pozvao delegaciju instituta, da posjeti Univerzitet u Tuzli što su direktori sa zadovoljstvom prihvatili.

Ljubljana, 19. septembar 2013

 

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 20.9.2013. u 11:02