‘Rođeni za vječnost’ i ‘Tišina poraženog grada’: Dvije nove knjige u izdanju portala Tačno.net i CKM-a

tačno.net
Autor/ica 20.2.2015. u 19:13

Izdvajamo

  • Početak 2015. godine obilježile su dvije nove knjige "Rođeni za vječnosti" skupine autora i "Tišina poraženog grada" autora dr. sc. Dragana Markovine. Obje knjige objavljene su u izdanju portala Tačno.net i Centra za kritičko mišljenje iz Mostara. Koncem januara u mostarskom hotelu Bristol predstavljena je knjiga "Rođeni za vječnost", a 14. februara - na Dan oslobođenja Mostara predstavljena je knjiga "Tišina poraženog grada" Dragana Markovine.

Povezani članci

‘Rođeni za vječnost’ i ‘Tišina poraženog grada’: Dvije nove knjige u izdanju portala Tačno.net i CKM-a

Početak 2015. godine obilježile su dvije nove knjige “Rođeni za vječnost” skupine autora i “Tišina poraženog grada” autora dr. sc. Dragana Markovine. Obje knjige objavljene su u izdanju portala Tačno.net i Centra za kritičko mišljenje iz Mostara. Koncem januara u mostarskom hotelu Bristol predstavljena je knjiga “Rođeni za vječnost“, a 14. februara – na Dan oslobođenja Mostara predstavljena je knjiga “Tišina poraženog grada” Dragana Markovine. 

knjiga

O knjizi “Tišina poraženog grada” književni kritičar i kazališni redatelj Gradimir Gojer kaže kako je ova knjiga, u biti i u svojoj dubinskoj intelektualnoj angažiranosti, pledoaje za zajedničko življenje u Mostaru:

“Kada bih imao mogućnost birati knjigu decenije na bh. i hrvatskim intelektualnim prostorima, opredjelio bih se za knjigu Dragana Markovine! Knjiga koja opominje i uzbuđuje istinom i nevjerojatnom pravednošću rezona u odnosu na dva mostarska fašizma”, napisao je Gradimir Gojer u prikazu objavljenom na portalu Tačno.net.

“Ne mogu tvrditi da svi drugi pisci koji su obrađivali taj period nesretne povijesti grada na Neretvi nisu bili uspješni, ali tvrdim sa moralnom odgovornošću da je dignitet knjige Tišina poraženog grada temeljen na dvije konstante: na elementarnom moralu, koji je u današnjoj BiH apsolutna terra incognita i osobnoj vizuri, koja nikada nije pomračena ili skrenuta sa prave crte kakovim ideologijskim škarama”, stoji u Gojerovom prikazu.

velež29

Prethodno objavljena i promovirana knjiga “Rođeni za vječnost” kompilacija je eseja 26 autora o FK Velež iz Mostara, a na promociji iste su govorili Vahid Vaha Halihodžić, Blaž Baka Slišković, Enver Marić, predsjednik Veleža Adis Čevra, trener Nedim Jusufbegović, izdavač i organizator Amer Bahtijar, urednik knjige Muamer Kodrić,Amela Rebac, kao i autori fra Drago Bojić, Roko Markovina, Dragan Markovina, Enver Kazaz, Jurica Pavičić, Kemal Mahić i drugi.

Urednik knjige, Mauamer Kodrić, kazao je kako su među koricama ove knjige sabrani eseji, kratke priče i zabilješke ljudi kojima Velež znači dovoljno da bi pisali o njemu

Knjige možete naručiti putem e-maila tacnonet@gmail.com.

tačno.net
Autor/ica 20.2.2015. u 19:13