Sahara – 20 godina poslije

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 21.3.2013. u 10:23

Sahara – 20 godina poslije

Sinoć  je u Kamernom teartru 55 – galeriji Gabrijel  u sklopu XXIX Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima“, održano poetsko veče Sahara u kojem su učestvovali Admiral Mahić i njegovi gosti Edita Čerče i Šefik Fiko Daupović.

U prepunom Kamernom teatru 55 prije samog početka poetske večeri Amiral Mehić se zahvalio prijateljima koji su ga podržavali sve ove godine, a također prisjetio se teških vremena u kojima je knjiga poezije Sahara nastala.

„Riječ je o 20 godina poslje. To su pjesme iz sahare koje je Ibro Spahić štampao u ratu kada nije bilo papira i ja mu se ovom prilikom zahvaljujem i to nikad ne mogu zaboraviti. Normalno, tijekom tih 20 godina ja sam neke pjesme kristalisao i one su sad mnogo jače ali taj sok boli, patnje, neizvjesnosti i prijateljastva one raje koja su ostala u Sarajevu je  ostao.“

Pored Admirala Mahića u sinošnjem performansu učestvovala je slovenačka plesačica Edita Čarče koja je prisutnu publiku oduševila plesnim umjećem. Edita Čerče već duže surađuje sa Admiralom Mahićem.

„Admiral  je dolazio u Maribor, pozvao nas je na Neretvanske vedrine i ja sam ostala očarana ljepotama Hercegovine, nakon toga imali smo zajedničko večer u Rijeci pa sad u Mariboru. Surađujemo odlično i imamo još dosta zajedničkih projekata za budućnost.“

Admiral Mahić također je istakao odičnu suradnju naših i slovenačkih pjesnika koji će zajedno organizovati od 13. do 17 avgusta međunarodni književni karavan Neretvanske vedrine.

Admiralu Mahiću i ostatku njegove ekipe želimo puno sreće u budućim projektima.

 Foto: P.B.

 

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 21.3.2013. u 10:23