Senzacije dječje likovnosti: DRAGON CITY LUKE ŠEHOVCA

Gradimir Gojer
Autor/ica 3.1.2018. u 12:39

Senzacije dječje likovnosti: DRAGON CITY LUKE ŠEHOVCA

Oduvijek sam smatrao da od prvih crteža u altamirskoj pećini do današnjih dana umjetnost djeteta u čistoti svoje naivnosti i razbokorenosti temeljne emotivnosti nosi proplamsaje vrhunskog umjetničkog izričaja. Zato i zapis o tri likovne senzacije šestogodišnjeg Luke Šehovca prilog su osjećanjima suvremenih tendenci u likovnosti u potezu od pretvaranja emotivnoga sloga u likovni simbol do trajnosti emotivnih treptaja u vremenu trajanja te simbolizacije.

Slika Dragon city je fantazmagorijski prikaz čiste alegorije života zmajeva, koji su i inače mjesto okupljajuće zaintrigiranosti najmlađe generacije svijetom tih čudesnih bića artističke nestvarnosti.

Dragon city - Luka Šehovac

Tukan na narandžastom danu pokazuje suptilnu dječju vivisekciju bića koje je u isto doba nestvarno i ima odlike vertikaliteta animalnog bića u njegovoj prirodnoj postvarenosti.

Tukan na narandžastom danu - Luka Šehovac

Indijansko selo pokazuje dječaka Luku Šehovca u svoj njegovoj lucidiji smišljanja apsolutno originalnog koncepta življenja u prvobitnoj zajednici. Šehovac je čitač sudbe sjenki koje su zavjetna tajna indijanske totemizacije.

Indijansko selo - Luka Šehovac

Ova tri rada dječaka Šehovca svjedoče da od prvih altamirskih zapisa do umjetnosti Henrija Mura ili Brace Dimitrijevića pulsira identična energija čovjekove potrebe da se uđe u materiju, da se prodre do onostranosti.

Gradimir Gojer
Autor/ica 3.1.2018. u 12:39