Šesti dan MESS-a donosi dramu, pokret i vrhunski performans

tačno.net
Autor/ica 2.10.2013. u 13:06

Šesti dan MESS-a donosi dramu, pokret i vrhunski performans

Šesti dan 53. Festivala MESS na programu su tri predstave različitih tema i teatarskih žanrova koji mogu zadovoljiti očekivanja najrazličitije publike.

U 18 sati u Narodnom pozorištu drama “Prst“ mlade prištinske spisateljice Doruntine Bashe u režiji Ane Tomović otvorit će teatarski dio šestog dana 53. Festivala MESS. Predstava se izdvaja svojim dramskim potencijalom, visokim literarnim dometom i umjetnički impresivnim tretmanom izuzetno osjetljive tematike iz savremenog života u kojem se svi prepoznajemo. Ova drama je zapravo pobjednički tekst regionalnog konkursa fonda Hartefakt, za najbolji savremeni društveno angažovani dramski tekst za 2011. Godinu, a realizovana je u partnerstvu Hartefakta i Bitef teatra iz Beograda. U predstavi igraju Jasna Đuričić i Milica Stefanović.

Francuska predstava “Božanstvena“ nastala je iz želje koreografa Daniela Larrieua i rediteljice Glorie Paris da tijelom plesača ožive odlomke prvog Genetovog romana “Gospa od cvijeća“, nastalog u zarobljeništvu, koji također predstavlja prvo djelo u procesu emancipacije autora. Predstava će igrati u Kamernom teatru 55 u 20 sati.

U saradnji sa British Councilom u Sarajevu će se predstaviti britanske trupe Forced Entertainment predstavom “Tommorow’s parties“ koja direktno korespondira sa osnovnom idejom ovogodišnjeg festivala. Predstava autora Tim Etchellsa istražuje mogućnosti i klišee nade. Dok pišu i skupljaju buduće scenarije, kao i kratke naracije o optimizmu i očaju, članovi/ice trupe istražuju nesigurnu prirodu očekivanja i obilje mogućnosti koje pruža budućnost. Predstava počinje u 22:00 u Sarajevskom ratnom teatru, a na programu je i u petak u isto vrijeme i na istom mjestu.

tačno.net
Autor/ica 2.10.2013. u 13:06