SFF među pet najboljih festivala u Evropi

tačno.net
Autor/ica 6.8.2013. u 12:45

SFF među pet najboljih festivala u Evropi

Foto: A. Kajmović, Oslobođenje

Media Fond je Sarajevo Film Festival i Cinelink ocijenio među pet najboljih aplikacija između svim festivalima i marketima, kazao je danas direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

“Ugovor za Cinelink smo već dobili, a ukoliko dobijemo i za Festival, to bi značilo da će značajna sredstva, daleko veća od onih koje čitava lokalna zajednica daje, iz evropskih fondova stići kao priznanje SFF-u za ono što radimo. Mislim da je to jedna od najljepših vijesti danas”, istakao je Purivatra, dodavši da će na ovaj način, grantovima od Evropske unije, biti popravljen i obogaćen.

Želja SFF tima je da da svoj doprinos u prikazivanju dobrih i kvalitetnih filmova, koje gledaoci nemaju priliku vidjeti na tv ekranima i u kino dvoranama. Purivatra je kazao kako je već u prva tri dana od otvaranja BOX Office-a prva reakcija veoma dobra.

“Prodaja ulaznica i interes za projekcije SFF-a bili su nam izuzetno važni. Prva reakcija je jako dobra i uklapa se u ono što smo željeli ove godine, a to je da što više filmova gledaju i mladi i srednja i starija generacija; da imamo publiku koja će napuniti dvorane i doći iz cijelog svijeta da gleda filmove”, rekao je Purivatra.

19. SFF je napravio izmjene i u svom programu “Kafa sa…”, gdje su do sada predstavnici medija i ljudi iz branše imali priliku razgovarati sa učesnicima Open Air programa, od ove godine će “Kafa sa…” biti otvorena za sve građane zainteresovane za razgovor sa režiserima i protagonistima filmova na Open Air kinu.

Na adresu festivalske selekcije ove godine stiglo je ukupno 750 filmova iz regije za takmičarski program, od čega 200 igranih dugometražnih, 150 dokumentarnih, te 400 kratkih i animiranih. Ovogodišnji festival ugostiće filmove iz 20 zemalja: Albanije, Austrije, Armenije, Azerbejdžana, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Kosova, Mađarske, Makedonije, Malte, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Ovogodišnji festival donosi i rekordan broj svjetskih premijera, ukupno sedam, te sedam međunarodnih i 18 regionalnih premijera, dok su nagrade iste kao i proteklih godina.

Oslobođenje

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 6.8.2013. u 12:45