SFF otkrio koja ostvarenja će se boriti za Srce Sarajeva

tačno.net
Autor/ica 25.7.2015. u 09:27

SFF otkrio koja ostvarenja će se boriti za Srce Sarajeva

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF), koji će od 14. do 22. augusta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ugostiti brojne domaće, regionalne i svjetske zvijezde iz svijeta filma, karakterizira izuzetno bogata i raznolika ponuda, žanrovski nešto drugaćija od dosadašnjih festivalskih smotri.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj je, među ostalim, predstavljen glavni takmičarski program SFF-a, odnosno ona filmska ostvarenja koja će se naći u konkurenciji za prestižnu nagradu “Srce Sarajeva” u sklopu već etabliranog umjetničkog brenda koji umnogome prevazilazi bh. i regionalne okvire.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra je uime Direkcije Festivala naglasio da su pripreme za 21. izdanje SFF-a u završnoj fazi te da garantiraju izuzetan   sadržaj u pogledu odabira i selekcije filmova, kao i gostiju iz filmske produkcije, te mladih filmskih profesionalaca iz 20 zemalja šireg regiona.

Kazao je da i “logistički” ide sve po planu te da je SFF tokom dvije decenije postojanja usljed brzih tehnoloških promjena doživio određene izmjene, ali da sve to nije nimalo umanjilo kvalitet ponuđenih sadržaja i vrijednosti koje ova filmska smotra njeguje, a što dodatno obavezuje na još kvalitetniji angažman na kulturnom planu i afirmirmaciji i razvoju kinematografije.

Purivatra je iskazao zahvalnost u povodu izbora filmova koji čine takmičarski segment, ocijenivši da se radi o programu koji je najznačajniji za imidž SFF-a, te koji zorno govori o onome što se dešava u sklopu regionalne produkcije, svjedočeći o izuzetnom rastu ostvarenom u proteklim godinama u pogledu kvaliteta i broja filmova kao i iznimnom autorskom angažmanu.

Glavni takmičarski program SFF-a predstavila je selektorica za igrani i kratki film i fokus program Elma Tataragić, navodeći da je godina između dva festivalska izdanja bila posebno značajna za regionalnu kinematografiju o čemu, među ostalim, svjedoči i prisustvo na prestižnim filmskim smotrma u svijetu – Kanu, Berlinu…

Podsjetila je da se zvanične nagrade u sklopu SFF-a nisu mijenjale, a koje čine – nagrada Srce Sarajeva za najbolji film i Specijalna nagrada žirija, te nagrade za najboljeg glumca/glumicu, odnosno Nagrada za najbolji kratki film, dvije specijalne plakete i partnerske nagrade koje se dodjeljuju dan prije zvaničnih nagrade, koje su, također, značajane za distribuciju filmova.

Dodala je da Takmičarski program – igrani film pokazuje snagu regionalne kinematografije u svijetu filma (jedna trećina filmova prikazanih na SSF-u dolaze iz regije), sa dvije svjetske, jednom međunarodnom i sedam regionalnih premijera.

Po njenim riječima, Program u fokusu donosi sedam naslova koji su obilježili prethodnih 12 mjeseci od Toronta i Venecije prošle godine, pa do ovogodišnjeg Lokarno film festivala.

Program u fokusu ove godine donosi jedan izuzetan i uzbudljiv, žanrovski i stilski raznolik, a kvalitetan presjek regionalne kinematografije.

U sklopu tog programa među prvima će biti prikazan film “Aferim”, iz Rumunije u režiji Radu Jude, a radi se tzv. “crnoj komediji”, a slijede filmovi – “Laku noć mamice”, iz Austrije, rediteljskog dvojca  Severin Fiala i Veronika Franz, potom film “Lekcija/Urok”, iz Bugarske u režiji Petra Valchanova i Kristine Grozeve, te “Ničije dijete” iz Srbije, debitanta  Vuka Ršumovića, film “Sivas”, iz Turske, Kaana Müjdecija, a tu su i film “Sprat niže”, također, iz Rumumije Radu Munteana i film “Ti mene nosiš” iz Hrvatske u režiji Ivone Juka.

U sklopu Takmičarskog programa za igrani film publika će biti u prilici pogledati deset ostvarenja.

U utrci za prestižno “Srce Sarajeva” su: “Čvor”, Turska (režija: Tunç Davut) “Naša svakodnevna priča”, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija (režija: Ines Tanović) “Kod tate kući”, Rumunija (režija: Andrei Cohn) “Blago”, Rumunija (režija: Corneliu Porumboiu) “Chevalier”, Grčka (režija: Athina Rachel Tsangari) “Mustang”, Turska, Francuska, Njemačka, Katar (Režija: Deniz Gamze Ergüven) “Panama”, Srbija (režija: Pavle Vučković) “Saulov sin”, Mađarska (režija: László Nemes) “Supersvijet”, Austrija (režija: Karl Markovics) “Zvizdan”, Hrvatska, Srbija, Slovenija (režija: Dalibor Matanić)

U sklopu takmičarskog program za kratki film, također, je deset filmova i to: “Biserna obala”, Crna Gora (režija: Dušan Kasalica) “Kalo”, Bosna i Hercegovina (režija: Nermin Hamzagić) “Slučajan čin milosrđa”, Rumunija (režija: Andrei Gruzsniczki)
“Sve je više stvari koje dolaze”, Srbija (režija: Jelena Gavrilović) “Otac”, Gruzija (režija: Davit Irtskhalava),”Prevodilac”, Turska (režija: Emre Kayis) “Ramona”, Rumunija (režija: Andrei Cretulescu) “Ricsi”, Mađarska (režija: Gabor Horcher) “Utorak”, Turska (režija: Ziya Demirel) “Zeus”, Bugarska (režija: Pavel Vesnakov).

vijesti.ba

tačno.net
Autor/ica 25.7.2015. u 09:27