SFF slavi 20. godišnjicu: Ove godine bit će prikazani filmovi iz 20 zemalja

tačno.net
Autor/ica 17.7.2014. u 15:22

SFF slavi 20. godišnjicu: Ove godine bit će prikazani filmovi iz 20 zemalja

Cilj Festivala je jačati bh. kinematografiju u regionalnom prostoru, ali isto tako uvezati Evropu sa regijom, istakao direktor SFF-a Mirsad Purivatra

“Sarajevo Film Festival je postao jedan od najboljih i najuzbudljivijih kulturnih manifestacija u BiH, a i u regionu, i mi kao ekipa SFF-a gledamo da podignemo njegov kvalitet svake godine“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Govoreći o SFF-u, Purivatra je kazao da je cilj ekipe jačati bh. kinematografiju u regionalnom prostoru ali isto tako, uvezati Evropu sa regijom, stvoriti platforme u kome će bh. film imati što više koprodukcije, što je ostvareno kroz različite projekte i edukativni program “Talents Sarajevo“.

“Ove godine je 20. godina SFF-a i to će biti zaokruženje onoga što smo kroz sve ove godine radili. Imamo svoje planove, ciljeve i viziju, kao što smo imali i 1995. godine. Treba istaknuti da se u ovom trenutku dešava jedan od najznačajnijih procesa na nivou BiH za SFF, a to je pristupanje programu “Kreativna Evropa“. Zadnji rok za potpisivanje je 28. juli i nadam se da će Ministarstvo civilnih poslova BiH završiti taj postupak i da će, ne samo SFF, već sve kulturne institucije moći dobiti evropske grantove ukoliko imaju dobre projekte“, rekao je Purivatra.

Selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić je naglasila da će ove godine biti prikazan veliki broj vrlo značajnih i novih filmskih ostvarenja autora iz regije.

– Svejtske premijere –

“Ove godine bit će prikazani filmovi iz 20 zemalja, kao i prošle godine, i to je ta regija koju nastavljamo predstavljati u okviru SFF-a. Naša ekipa pogledala je 530 filmova, od kojih je 180 igranih. Važno je istaći da su sve zemlje koje pokrivamo većinom siromašnije, i da se to osjeti na filmskoj produkciji. Uz pomoć ovakvih platformi kao SFF, regionalna kinematografija sve je više prisutnija u svijetu“, rekla je Tataragić.

Ove godine u okviru Takmičarskog programa SFF-a bit će prikazano 13 filmova, od kojih će tri imati svjetske premijere na SFF-u, a to su filmovi “Ja sam beso“ režisera Lasha Tskvitinidze iz Gruzije, “Pjesma moje majke“ režisera Erola Mintasa iz Turske i “Tri prozora i vješanje“ režisera Ise Qosje iz Kosova.

U okviru Takmičarskog programa internacionalnu premijeru imat će film “Cure – Život druge“ režiserica Andree Štaka iz Hrvatske. Regionalne premijere imat će filmovi “A Blast“ iz Grčke režisera Syllasa Tzoumerkasa, “Janje“ iz Turske režisera Kutluga Atamana, “Macondo“ iz Austrije režiserke Sudabeh Mortezai, “Nevjeste“ iz Gruzija režisera Tinatina Kajrishvilija i “Zemlja olija iz Mađarske, režisera Adama Csaszija.

U kategoriji “Izvan konkurencije“ ljubitelji filma moći će pogledati svjetske premijera filmova “Jednaki“ iz Srbije, i “Kvintet“ u koprodukciji Njemačke, SAD-a i BiH.

Tu su i gala projekcije filmova “Bijeli Bog“ i “Mostovi Sarajeva“.

– Turska i Gruzija nova i svježa energija kinematografije –

U okviru Takmičarskog programa u kratkim filmovima bit će prikazani: Uspavanka jednog leptira, Zakloni, Manjača, Olovno srce, Kokoška, Nevidljivi prostor, Posljednji, Pogubljenje, Provincija i Višak vjetra.

U okviru programa “U fokusu” bit će prikazani filmovi: Amour Fou, Miss Violence, Neposlušni, Nisam ja on, Otuđenje, Sastanci naslijepo, Zimski san.

Tataragić je istakla da je ove godine osjetljiv nedostatak bh. i rumunske kinematografije, koje su ove godine izostale i sa filmskih festivala u Kanu i Berlinu. Ona je pojasnila da je najveći uzročnik tome ekonomska kriza.

“Ove godine Turska i Gruzija donose novu i svježu energiju u kinematografiji. Sa širenjem regije desilo se da su naši filmovi potisnuti, jer je osnovni kriterij za nas kvalitet filmova. Vrlo ozbiljno pristupamo srbijanskim, hrvatskim, slovenačkim i bh. filmovima, ali više nismo u stanju biti Festival koji je spreman praviti kompromise. Dovodimo jako puno novinara i kritičara iz inostranstva i njima nije važno na kojem jeziku je film, već kvalitet filma. Bez obzira što izuzetno navijački pristupamo filmovima iz regije, moram naglasiti da naprimjer, Turska proizvodi 40 filmova, dok mi u regionu puno manje. Hrvatska proizvede desetak, Srbija još manje i to je jednostavno tako“, rekla je Tataragić.

AA

tačno.net
Autor/ica 17.7.2014. u 15:22