Sjajan kulturni vikend na Ognjištu Herzegovina lodges

tačno.net
Autor/ica 23.8.2016. u 09:38

Sjajan kulturni vikend na Ognjištu Herzegovina lodges

Pri kraju Kulturnog ljeta u Herzegovina lodges na Boračkom jezeru mnogobrojna publika je prošlog vikenda na ovom prelijepom mjestu mogla uživati u dva izuzetna umjetnička događaja. Prvo je u subotu, 20. avgusta, na Jezeru gostovala ugledna bosanskohercegovačka književnica Jasna Šamić, da bi već sutradan, u nedjelju, na istom mjestu sjajan koncert održao virtuoz na (klasičnoj) harmonici Nihad Hrustanbegović.

Piše: Goga Prevljak-Sarić

Jasna Šamić (Sarajevo, 1949), naša poznata spisateljica, prevoditelj i orijentalist, autor je na više stranih jezika prevedenih tridesetak knjiga proze i poezije, dramskih tekstova i eseja. Specijalnost su joj turski jezik i književnost, ali prevodi i sa arapskog, persijskog, francuskog, engleskog i italijanskog jezika. Odličan je poznavalac islamske mistike (sufizam), bavi se i pitanjima slobode žene (i) u islamskom svijetu. Predavala je na univerzitetima u Parizu, Strazburu, Utrehtu, Grenoblu i Briselu. Živi i radi u Parizu.

IMG_2144

Veče u Lodges je počela projekcijom dokumentarnog filma “Pariz- Sarajevo 1900”, koji je snimljen povodom 100-te godišnjice postavljanja BiH- paviljona na sajmu u Parizu. Nakon filma moderator večeri Elmir Prevljak je sa Šamićevom pričao o njenom bogatom književnom radu, sufizmu, položaju žene u arapskom svijetu, odnosu države prema umjetnicima i drugim temama. U razgovor se uključila i brojna publika, pokazujući time izuzetnu zainteresovanost za rad jedne od naših najsvestranijih i najplodnijih književnica.

Kao što smo već naveli, sutradan, u nedjelju 21. avgusta, na Ognjištu Lodges je održan po mnogo čemu neobičan koncert međunarodno poznatog i priznatog akordeonista Nihada Hrustanbegovića. On je tom prilikom na harmonici odsvirao Vivaldijeva Četiri godišnja doba.

Svojevrstan kuriozitet u vezi s ovom izvedbom je da je Hrustanbegović prvi muzičar na svijetu koji je na tom instrumentu izveo kompletno ovo Vivaldijevo djelo. Njegovu izvedbu podržala je muzička kuća Zefir Records, koja je prošle godine objavila i CD sa ovom muzikom.

IMG_2133

Nihad Hrustanbegović (Bijeljina, 1973) se počeo muzički školovati u rodnom gradu u 9. godini života, što je kasnije nastavio u Muzičkoj gimnaziji u Tuzli. Već tada je primijećen i više puta nagrađivan njegov izraziti talenat.

Zbog rata u domovini Hrustanbegović 1994. odlazi u Holandiju, gdje nastavlja i produbljuje svoje muzičko znanje i obrazovanje. Značajno je njegovo učešće u Evropskom projektu za novu muziku za harmoniku i performans, interaktivnom programu za studente harmonike.

Nihad Hrustanbegović je u karijeri već sarađivao s muzičarima poput Al Di Meole, Grejs Džons, Mozes Rozenbergom i mnogim drugima.

Te večeri na Ognjištu Herzegovina lodges na Boračkom jezeru Hrustanbegović je, kao pred najzahtjevnijim auditorijem, s puno poleta odsvirao čuveno Vivaldijevo djelo i tako se pokazao kao vrhunski profesionalac koji s jednakom ozbiljnošću nastupa i na velikim, ali i na, uslovno rečeno, manjim koncertima. Ovo je bio njegov prvi nastup u BiH nakon nekoliko godina. Ovo je ujedno bila i balkanska premijera ovog, od strane kritike i publike odlično ocijenjenog djela. Koncert u trajanju od 50 minuta je odsviran unplugged, “bez struje”, što kod umjetnika svakako zahtjeva još veći trud i koncentraciju nego kad je u pitanju ozvučeni nastup. Hrustanbegović je oduševljenu publiku “na bisu” nagradio lucidnom interpretacijom nekoliko sevdalinki i poznatih džez numera.

U nastavku male BiH-turneje za nekoliko dana slijedi Hrustanbegovićev koncert u Mostaru.

tačno.net
Autor/ica 23.8.2016. u 09:38