»Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune« na europskoj turneji

tačno.net
Autor/ica 9.9.2015. u 09:28

»Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune« na europskoj turneji

Knjiga Borisa Pavelića »Smijeh slobode – uvod u Feral Tribune« bit će 15. rujna predstavljena u Europskom parlamentu u Bruxellesu, a nakon toga slijede Frankfurt, Prag, Graz…

Piše: Davor Mandić, novilist.hr

Knjiga Borisa Pavelića »Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune« bit će predstavljena 14. i 15. rujna u Europskom parlamentu u Bruxellesu, doznajemo od Dragana Ogurlića, direktora izdavačke kuće Adamić, izdavača knjige. Predstavljanje će se održati na poziv hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan, a u EU parlamentu tom će prigodom biti održan i okrugli stol o stanju slobode medija u Hrvatskoj i EU na kojem će pored autora i izdavača sudjelovati osnivači i urednici Feral Tribunea Predrag Lucić, Boris Dežulović, Drago Hedl te Predrag Zima s Pravnog fakulteta u Osijeku.

No to je tek početak male europske turneje knjige koja je u iznimno kratkom vremenu doživjela status malog izdavačkog čuda. »Smijeh slobode« tako će biti predstavljen i na najvećoj europskoj knjižnoj smotri, Sajmu knjiga u Frankfurtu, uz sudjelovanje osnivača Ferala, od 14. do 17. listopada. Predstavljanje će se održati u nekoliko nastupa koje će koordinirati književnica i promotorica hrvatske književnosti u Njemačkoj Alida Bremer, i to u organizaciji Udruge Kurs iz Splita, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Nakon Frankfurta knjiga bi trebala biti predstavljena i u Pragu u organizaciji praške Građanske udruge Lastavica, zajedno s osnivačima tjednika, a u prosincu i u Grazu, i to u Literaturhausu u organizaciji Instituta za slavistiku Sveučilišta u Grazu.

Europska turneja kruna je domaćeg i regionalnog uspjeha ove knjige. Svjestan je toga i Ogurlić, koji izražava veliko zadovoljstvo pozivima iz europskih gradova u kojima će se promovirati »Smijeh slobode«.

– Knjiga je odavno prerasla interes regije, međutim veselimo se i domaćim sajmovima: Bookfestu, Interliberu, a naročito pulskom Sajmu knjiga, od koga je prije godinu dana sve i započelo, i gdje će ovoga prosinca, nadam se, biti porinuto i treće izdanje Pavelićeve knjige. Time ćemo s »Feralom« zatvoriti jedan krug i započeti novi.

U Puli ćemo predstaviti i odlične Dežulovićeve »Razgovore sa Smojom« te novu veliku publicističku uzdanicu – monografiju Željka Krušelja »Polet 1976 – 1990«, koja će, po svemu što se sada čini, izazvati također veliki interes – kaže Ogurlić, navodeći da ni to nije sve od Adamića.

Dapače, i slikovnica »Mačak z Voloskega«, autora Elizabet Jovanović i Vedrana Ružića, u prijevodu na njemački Željke Šarčević, probat će postati međunarodno vidljivija najesen predstavljanjem u austrijskom Bad Ischlu, gradu pobratimu Opatije.

tačno.net
Autor/ica 9.9.2015. u 09:28