“Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu

tačno.net
Autor/ica 21.2.2016. u 13:58

“Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu

Nakon što je na 66. izdanju festivala Berlinale dobio nagradu FIPRESCI koju dodjeljuju filmski kritičari, film “Smrt u Sarajevu” bh. režisera Danisa Tanovića večeras je u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda – specijalnu nagradu žirija.

Cjelokupna radnja filma “Smrt u Sarajevu” se dešava u jednom sarajevskom hotelu. Radnici hotela u kojem se održava ceremonija obilježavanja 100. godišnjice atentata u Sarajevu za vrijeme najposjećenije noći odlučuju stupiti u štrajk zbog neisplaćenih plata.

“Smrt u Sarajevu” bavi se problemom današnje Bosne i Hercegovine u kojoj su zastupljeni različiti pogledi na historijska dešavanja poput atentata na austrougarskog prestolonasljednika 1914. godine.

Film koji su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba, na čelu sa producenticom Amrom Bakšić Čamo i Margo Cinema iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”.

Uloge tumače Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić Koja, Jacques Weber, Aleksandar Seksan i drugi. Scenario i režiju potpisuje Danis Tanović.

Među autorskim članovima ekipe nalaze se i Erol Zubčević (direktor fotografije), Ina Arnautalić i Hatidža Nuhić (kostimografkinje), Mirna Ler (scenografkinja) i Lamija Hadžihasanović-Homorač (šminkerka).

Podsjećamo, Danis Tanović je već nagrađen sa dva srebrna medvjeda na Berlinaleu 2013. godine za film “Epizoda u životu berača željeza” (za najbolji film i za najboljeg glumca – Nazif Mujić), te Nagradom ekumenskog žirija.

Film bh. režisera i oskarovca Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” je na ovogodišnjem, 66. izdanju festivala Berlinale već nagrađen nagradom FIPRESCI, koju dodjeljuju filmski kritičari.

Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. Berlinala takmičilo se 18 filmova, a Festival je ove godine okupio više od 20.000 filmskih profesionalaca iz 128 zemalja svijeta.

Više o filmu čitajte ovdje.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 21.2.2016. u 13:58